Halka i trafiken. Illustration: Simon Leijnse
Illustration: Simon Leijnse

Varning för svår halka i Kalmar län

Trafikverket varnar för både is- och frosthalka i södra Sverige. I går kväll jobbade man med att bekämpa halkan i både Kronoberg, Kalmar och norra Skåne. Västerviks kommun informerar på sin hemsida om var det kan vara värst. 

Kommunen skriver att nu när våta vägbanor riskerar att frysa kan det bli mycket svår ishalka och de rekommenderar alla att "iaktta största försiktighet och överväga om det verkligen är värt att ge sig ut på vägarna". Kommunen skriver att det kommer att vara värst i de mindre orterna på landsbygden.

Några vägar som är lågtrafikerade kan vara näst intill omöjliga att köra på. Igår kväll var Ytterhultsvägen inte framkomlig och läget kan säkert vara lika illa mot Marsbäcken, Gränsö och andra lågtrafikerade vägar, skriver kommunen på sin hemsida.

Kommunen gör vad det kan för att minska problemen och igår kväll arbetade tre maskiner med att sanda och salta i Västervik. Gångbanor och större vägar prioriteras.

Först framåt morgonen tas full maskinstyrka ut eftersom sanden smälter ner i isen om den läggs ut för tidigt. 

Och troligen ser det likadant ut på fler håll i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".