Koppen Spisa Ribb från Gustavsberg. Foto: Madeleine Petersson
1 av 2
Koppen Spisa Ribb från Gustavsberg. Foto: Madeleine Petersson
Madeleine Petersson. Foto: Privat
2 av 2
Madeleine Petersson. Foto: Privat

Blogg: Vintage-Madde ger trenderna inför våren

Vår expert Madeleine Petersson skriver i sin blogg att vintage-trenden nu är så stor att vissa prylar nyproduceras för att ha-begären är så stora när det kommer till speciella saker.

Läs Vintage-Maddes blogginlägg via sverigesradio.se/kalmar

Vintage-Maddes blogginlägg 20/1 2015

Det nya året har börjat och vi letar efter inspiration - hur kommer trenderna se ut under våren 2015?

Vi kan se att vintage-trenden är så pass stor att vissa prylar nyproduceras just för att ha-begären är så stora när det kommer till speciella saker. Lyhörda företag har snappat upp att det finns en efterfrågan efter vissa mönster, möbler och produkter som producerades för 60 år sedan.

Därför har vissa produkter börjat nytillverkas och säljer som smör i solsken!

Jag ska ge er några exempel.

Ett företag från Öland har köpt patent på vissa flora och bär-motiv från gamla skolplanscher och nu tycker upp just de motiven på helt nya skolplanscher samt vykort.

Fördelen med att köpa en helt ny skolplansch istället för en gammal är att man kan lätt köpa den där skolplanschen utan att leta speciellt länge och få den i helt perfekt skick.

Gustavsberg hade en monter på Formex där de enbart visade upp porslin med deras mest populära mönster på. Koppar, assietter, tallrikar och kakfat med mönster som Berså, Adam & Eva, Spisa ribb och flera andra mönster som var extremt populära på 50 talet.

Man kan se att IKEA tar upp produktionen på vissa möbler från 50 talet. Det omåttligt populära soffbordet "Lövet" började produceras på nytt i samband med att IKEA i Älmhult nyöppnades efter en stor renovering 2012 och kunder vallfärdade till Älmhult för att köpa soffbordet som då bara såldes i varuhuset i Älmhult.

Idag säljs Lövet i samtliga IKEA-varuhus och har blivit en storsäljare samt en storfavorit hos bloggare och inredningsprofiler.

Detta är en trend som kommer att hålla i sig länge, även om det tar lite emot att kalla det för en trend - utan jag skulle kalla det mer som en livsstil som genomsyrar allt man gör!  

Jag gillar charmen och letandet efter just den där prylen på loppisar och i vintagebutiker, men om man inte känner att man har tid att leta efter den äkta varan så kan det vara skönt att det finns en genväg till att hitta just den där prylen eller möbeln som du alltid velat ha!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".