Marie Svensson. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio
1 av 2
Marie Svensson. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio
Halvåret som det ser ut på Fotbollsakademin i Kalmar.
2 av 2
Spelare på Fotbollsakademin i Kalmar. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Viktigt att stoppa utgallring av sent födda menar fotbollstränare

Fotbollsakademin i Kalmar jobbar emot utsållning på grund av sent födelsedatum
7:36 min

När du är född på året spelar roll för hur bra du kommer lyckas i lagidrott. Exempelvis är 70 procent av hockeyspelarna i TV-pucken födda under årets sex första månader. På Fotbollsakademin i Kalmar försöker man jobba emot utgallringar som beror på födelsedatum.

– Vi pratar mycket om att medvetengöra ledarna. Vi ska leta efter bra fotbollsspelare. Bra fotbollspelare är inte alltid de största och starkaste just nu, säger Marie Svensson på Fotbollsakademin på Stagneliusskolan i Kalmar.

Ser det likadant ut i pojk- som flicklag?

– Inom fotbollen är det så att gallringen är lite större bland pojkar, men den finns även inom flicklagen.

Varför denna skillnad?

– Det kan man ju egentligen bara spekulera i. Men om man pratar uttagning till distriktslag och landslag så sker den i 14-15 årsåldern när skillnaden kanske är som störst mellan killarna. Tjejerna har då kommit över pubertetspuckeln ordentligt och är kanske mer jämna.

Vad betyder födseldatum senare i karriären?

– På seniornivå, i landslag och så, så jämnar det ut sig. Då kan man ju tänka sig, om man haft väldigt lätt i sin barn- och ungdomskarriär, att när det börjar ta emot och andra kommer ikapp så kanske man har lättare att ge upp senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".