Polisens tekniker gräver på en åker. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
1 av 4
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Polisen gräver efter spår. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Polisens tekniker gräver efter spår. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
4 av 4
Polisens tekniker gräver efter spår. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Mordet på 63-åringen norr om Kalmar

18 års fängelse för mordet på 63-åringen

P4 Kalmars Sigrid Edsenius berättar mer om domen
1:22 min

Det par som åtalats för mordet på en 63-årig man som hittades nedgrävd norr om Kalmar i somras dömdes på tisdagen av Kalmar tingsrätt. Båda får 18 års fängelse.

Paret ska, förutom att avtjäna långa fängelsestraff, också betala 150 000 kronor i skadestånd till 63-åringens anhöriga.

Det var en morgon i slutet av sommaren 2012 som paret, enligt tingsrättens dom, kom hem till 63-åringen och sköt honom i hans säng. Sedan hjälptes paret åt att forsla undan och begrava kroppen.

Redan dagen innan hade en grav grävts på en åker som tillhörde den åtalade mannens familj, en bit bort från 63-åringens gård.

Under rättegången nekade kvinnan till all inblandning i mordet, medan mannen erkände att han hade deltagit i att gömma kroppen. Han skyllde dock mordet på en annan person, utan att avslöja den personens identitet.

Paret hjälptes sedan åt att städa och renovera huset där mannen hade mördats. När paret anmälde 63-åringen försvunnen fattade polisen direkt misstankar om att paret kunde ligga bakom 63-åringens försvinnande. Men det var först när den misstänkte 23-åringen i våras berättade om mordet för en medlem ur organisationen Missing people som gåtan fick sin lösning.

Kvinnan från Missing people gick direkt polisen och paret kunde gripas. Med hjälp av hennes vittnesuppgifter kunde kroppen också hittas och paret åtalas för mord - och de döms nu alltså till 18 års fängelse, vilket är det längsta tidsbestämda straffet för mord, trots att båda är ostraffade sedan tidigare och mannen bara var nyss fyllda 21 när mordet begicks.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".