Vägskylt: Kalmar kommun. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Studenter får jobba på Kalmar kommun

Ska göra det lättare att locka dem till jobb där efter studierna
1:21 min

Studenter i Kalmar ska få chansen att jobba parallellt med studierna. Det är Kalmar kommun som kommer ta in studenter som läser eftergymnasiala utbildningar till att jobba några timmar i veckan.

Alexandra Petrakou, som är universitetsstrateg, menar att både kommunen och studenterna kommer att vinna på det här:

– Vi ser det som att studenterna behöver mer arbetslivsanknytning till sina studier, samtidigt kommer det bli en väldig konkurrens om kvalificerad arbetskraft framöver. Här finns då en möjlighet för oss att visa upp vilka yrken vi har och hjälpa studenterna ut i arbetslivet med en viss arbetslivserfarenhet.

Kalmar kommun har precis skrivit under ett avtal om studentmedarbetare, som det hela kallas. Det betyder att man ligger i framkant i landet, men fler kommuner lär följa efter.

Tanken är att studenter ska jobba max 15 timmar i veckan samtidigt som de pluggar heltid på universitet eller någon annan eftergymnasial utbildning.

Kommunen hoppas att det här ska göra det lättare att locka studenter som är färdigutbildade till jobb på kommunen när de redan fått in en fot och lärt känna arbetsplatsen.

Och det är studenter på många olika utbildningar som behövs i framtiden.

– Jag tror det kommer bli väldigt många ingenjörer framöver, ekonomer, statsvetenskap, socionomutbildningen och till viss del lärarutbildningen och biblioteks- och informationsvetenskap. Det finns ju jättemånga möjligheter på Linnéuniversitetet, säger Alexandra Petrakou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".