Said Said. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Said Said går i den nya asylskolan i Mörbylånga. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Asylskola inredd i tomma lokaler i Mörbylånga

"Tacksamt att vara lärare när eleverna vill lära sig"
1:40 min

Nu har Skansenskolan i Mörbylånga kommun öppnat en tillfällig skola för flyktingbarn som väntar på permanent uppehållstillstånd. De har flyttat in i tomma lokaler i gamla sockerbruket.

För två veckor sedan, den 8 januari, kom de igång och Ove Lernå, som ville testa något nytt efter arbete som lärare senast på Kalmarsundsskolan i Kalmar, är jättenöjd:

– För när vi kom hit då var det ett helt sterilt rum, så första gången var man på väg att vända i dörren, säger han, och visar in i rummet i det gamla sockerbruket där ungdomshuset Zokker också håller till.

Nu är den tomma lagerlokalen inredd som ett klassrum, möblerad med soffor, bord och stolar. Det finns leksaker, gosedjur, färger och böcker och utklädningskläder. På golvet sitter en liten lapp som det står "golv på, på dörren en lapp där det står "dörr" och på väggen en lapp där det står "vägg"...

Det är inte bara lokalerna Ove Lernå är nöjd med, eleverna lär sig snabbt också och vill lära sig. Det är han inte van vid:

– Det är så tacksamt att vara lärare när eleverna verkligen vill någonting, så all min energi lägger jag på att undervisa istället för att försöka sparka igång dem.

Skolan består av en lärare, en fritidspedagog och elva barn som är mellan 8 och 15 år.

Det är svenska och samhällskunskap som gäller i första hand och i dag är första dagen de har en tolk till hjälp, innan har de fått använda sin fantasi, kroppspråk, bilder och internets översättningsverktyg.

Ett av barnen kommer från Ukraina, de andra tio har flytt med sina familjer från Syrien. En av dem är Said Said som är 15 år och som kommer från miljonstaden Aleppo.

Han tycker det är lite svårt att lära sig svenska men han tycker det är kul med skolan. Han trivs i Mörbylånga, där han brukar spela fotboll också och där han har hittat nya vänner:

– Det är vackert, det ligger vid havet, säger Said Said.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".