Ludd. Foto: Tobias Sandblad och Niklas Kaldner/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Tobias Sandblad och Niklas Kaldner/Sveriges Radio
Brännarhallen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Använder inte Brännarhallen – trots ny luftmätning

Trots att nya mätningar i den omdiskuterade Brännarhallen i Kalmar visar att luften är lika bra även när aktivitet pågår i hallen, så används den inte av flera ungdomslag i fotboll.

P-O Johansson på Kalmar kommuns Kultur- och fritidsförvaltning berättar att den senaste mätningen i mitten av december visade på resultat långt bättre än gränsvärdena.

Då har man mätt om det finns några farliga partiklar i luften inne i hallen – också när aktivitet pågår där inne.

Brännarhallen kan beskrivas som en tragedi, eftersom kommunen satsat på en inomhushall för fotboll, som få lag använt. Detta eftersom flera ungdomar reagerar på luften – det kliar i halsen och de kan också se ludd från mattan fastna på kläder och skor.

Leverantören av mattan och kommunen har gemensamt gjort en hel lista åtgärder för att komma till rätta med problemen.

Enligt Kalmar FF fortsätter pojklagen att träna på andra håll – främst utomhus, där de har varit hela vintern, tack vare att det inte har fallit så mycket snö.

"Den senaste mätningen i mitten av december visade på lika bra luftkvalitet, som mätningen i slutet av september. Långt bättre än gränsvärdena."

"Läget är oförändrat. Flera lag har slutat att träna i Brännarhallen efter problem i samband med träning."

"Vi har någon av våra ungdomsgrupper som tränar där bara. De pojklag som kände att det var fel i hallen i höstas har inte velat gå tillbaka. Vi har kunnat träna ute, så det har faktiskt funkat hittills. Det är svårt att förhålla sig till det där. Vi har vissa som känner av det mer, och andra känner av det mindre."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".