Bilar kör på en gata på natten. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Ordningsvakter saknar hjälp att hantera kriser

Drömde om tjejen som ville ta sitt liv
1:37 min

Det finns ingen organiserad krishantering för landets ordningsvakter. Krishantering diskuteras inte heller under utbildningen, konstaterar Andreas Olsson från Kalmar, som har jobbat som ordningsvakt sedan 2006.

Det är inte självklart var man ska vända sig som ordningsvakt om man börjar må dåligt av sitt arbete.

Under tiden som P4 Kalmar har gjort flera radioinslag om ordningsvakter har vi fått mejl och samtal från vakter som uppenbarligen inte mår bra.

En som kallar sig "Axel" skriver så här:

"Jobbar man på krog är man oerhört hjälplös. Man har bara sina kollegor. Jag drömde senast i natt om tjejen jag fick hålla fast med mitt liv när hon ville ta sitt eget. Hon skrek om och om igen att hon ville dö, och försökte på alla möjliga sjuka sätt att ta livet av sig. Fick jag någon att prata med?"

Polisen har inget ansvar för krishanteringen eftersom ordningsvakterna inte är anställda av dem, säger Lars Sjöberg på Rikspolisstyrelsen:

– Den som har det primära ansvaret är arbetsgivaren och det blir krångligt om man är frilansare, givetvis.

Andreas Olsson driver ett av Kalmar läns största säkerhetsbolag med drygt 100 vakter i rullning. Han konstaterar att mycket är upp till vakterna själva:

– Jag kan inte ringa runt till alla mina vakter och fråga "hur har det varit i helgen?" Istället är det de som får höra av sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".