Suzanne Axelsson verksamhetschef för Centraloperation Gynoperation Operationsplanering samt Sterilcentral vid Västerviks sjukhus. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges radio
Suzanne Axelsson verksamhetschef för Centraloperation Gynoperation Operationsplanering samt Sterilcentral vid Västerviks sjukhus. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges radio

Operationssalar stängs i Västervik

Suzanne Axelsson, verksamhetschef: "Hoppas kunna öppna igen helt under hösten"
1:24 min

Det kommer genomföras färre planerade operationer under våren vid Västerviks sjukhus. I slutet av februari stänger en av åtta operationssalar, vilket är en konsekvens av personalbrist bland annat.

En stor orsak till stängningen är att det är personalbrist säger Suzanne Axelsson är verksamhetschef för Centraloperation, Gyn.operation, Operationsplanering samt Sterilcentral vid Västerviks sjukhus.

– Alltså personalsituationen är ju besvärlig. Det är brist på specialistutbildade sköterskor i hela Sverige, säger Suzanne Axelsson som är verksamhetschef för Centraloperation, Gyn.operation, Operationsplanering samt Sterilcentral vid Västerviks sjukhus.

Under somrarna brukar sjukhuset på grund av semestrar och färre planerade operationer, stänga ner två operationssalar. Men i höstas öppnades de aldrig igen efter sommaren på grund av personalbristen.

De båda salarna är det som kallas gyn.operation. Det ligger i anslutning till gyn/förlossning och barnavdelningen.

Sedan ett par veckor före jul används återigen alla operationssalar, men personalbristen och samordningsbehovet - eftersom man har uppvak på flera ställen som ska bemannas - gör att man nu under våren prövar att stänga igen under minst 14 veckor. Det innebär att färre planerade operationer kommer kunna göras.

– Absolut. Det kommer vara en operationssal som stängs ner kan man säga under måndag till torsdag. Så är det.

Suzanne Axelsson är noga med att poängtera att akuta operationer kommer ske som vanligt och kommer i första hand och att man försöker hinna med alla de planerade operationer som finns. Men tack vare att det är relativt korta köer just nu känner hon att det är ganska okej att stänga en sal om dagen.

Och till skillnad från i höstas kommer gyn.operation den här gången inte stängas helt - utan vara igång tre dagar i veckan. Istället stängs en sal på centraloperation. Fördelen med det säger Suzanne Axelsson är att man underlättar för de barn-, gyn- och förlossningspatienter som främst opereras där eftersom de salarna ligger i anslutning till just gyn/förlossning och barnavdelningen.

Stängningen sker under våren och under sommaren fortsätter man ha stängt som man brukar under semestrar och perioder med färre operationer. Så Suzanne Axelsson hoppas att man så snabbt som möjligt återigen kan använda alla operationssalar som det är tänkt.

– Vi har vidareutbildade sköterskor på gång och vi hoppas kunna öppna igen helt under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".