Man som klättrar på berg. Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT

Klättring på toppnivå i Västervik

Stefan Rasmussen, klättare i Västervik: "Jag tror det kan bli en spridning"
1:18 min

Vill du bli en bättre klättrare? Då är trakterna runt Västervik något för dig. Det tycker i alla fall den engelska tidningen The Guardian som o en lista över de åtta bästa klätterplatserna i Europa, har tagit med Västervik.

Stefan Rasmussen är klättrare som jobbat för att visa hur bra skogarna runt Västervik är för den som vill klättra.

– Jag tror det kan bli en spridning. Håller du på med klättring och ser Västervik i paritet med en namn som Fontainebleau där man klättrat bouldering i hundra år och är världskänt så förstår man och får upp ögonen för hur bra regionen är. Jag tror det kan ge ringar på vattnet.

Redan i dag kommer mängder med utländska klättrare till Västervik. Inte minst från England.

Några alptoppar finns visserligen inte, utan det handlar om bouldering. Korta klättringar på stenblock och klippväggar.Under 20 år har klättrare i trakten hittat bra platser, märkt ut leder och försökt locka tursiter.

Och man har lyckats få Västervik är högt rankat som klätterort. En av de åtta bästa i Europa för inomhusklättrare som vill utvecklas och hitta äventyr ute.

Även om Stefan Rasmussen skulle vilja se att området utvecklades än mer så lockar det redan nu turister en stor del av året.

– Bouldering och klättring är högaktuell så fort snön går bort. Jag var ute för ett par dagar sedan innan snön kom. Man vill inte ha så varmt, så säsongen är egentligen allt utom den vanliga turistsäsongen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".