Simone Hall och systern Isabell Hall, två av eleverna på gymnasiet Åkrahällskolan i Nybro. Foto: Sofia Valve/Sveriges radio
1 av 2
Simone Hall och systern Isabell Hall, två av eleverna på gymnasiet Åkrahällskolan i Nybro. Foto: Sofia Valve/Sveriges radio
Åkrahällskolan i Nybro. Foto: Sofia Valve/Sveriges radio
2 av 2
Åkrahällskolan i Nybro. Foto: Sofia Valve/Sveriges radio

Gymnasieprogram kan läggas ner i Nybro

Eleverna oroliga för att de praktiska programmmen hamnar i frarozonen
1:19 min

Nybro kommun behöver spara minst 45 miljoner kronor på två år. Det menar cheferna i kommunens förvaltningar. Läget är så allvarligt att även kommunens kärnverksamheter måste spara.

Ungefär en fjärdedel av sparpaketet drabbar skolan och kulturen. Bland annat kan det bland bli nödvändigt att lägga ner gymnasieprogram eller programinriktningar.

Simone Hall och hennes syster Isabell Hall, är två av eleverna på gymnasiet Åkrahällskolan i Nybro. De är oroliga för att de praktiska programmmen ska komma i frarozonen, till exempel hantverksprogrammet, som de själva går på:

– Det skulle vara katastrofalt, eftersom många vill gå det programmet och vill utbilda sig till hantverkare, säger Simone Hall.

Att lägga ner vissa program eller programinriktiningar är några av sparförslagen för skola och kultur i Nybro. Vilka program som eventuellt är aktuella är inte klart ännu.

Skolchefen Christer Kratz Föreslår även minskat utbud inom vuxenutbildningen och minskad personal i grundskolan. Men han är orolig för att det finns risk för att man inte kan hålla den nivå som lagen kräver för stöd till dom elever som behöver.

Eleven Simone Hall tror att kanske färre inte kommer in på gymnasiet om stödet minskar till dom elever som behöver,

– Det kan nog betyda jättemycket eftersom de behöver mer hjälp att plugga upp ämnena.

Förutom besparingar inom skolan kan det bli frågan om uppsägningar av brandmän.

Minskat underhåll av vägar, och minskat antal platser på särskilt boende och korttidsplatser inom omsorgerna är några av de många förslagen som tjänstemännen lagt till politikerna att ta beslut om.

Kommunalrådet Christina Davidsson, centerpartist, menar att det är nödvändigt med åtgärder på för att minska kommunens utgifter.

– Vi har ett inflöde i kommunkassan som kanske är lägre just nu, och vi har kanske levt över våra tillgångar tidigare. Och det är det vi har att jobba med nu. Och det är klart att det är kännbart och det är tufft, säger Christina Davidsson.

– Jag förstår alla synpunkter på att man är orolig. Och det är jag också.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".