Inbrott, kofot, inbrottstjuv. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inbrott, kofot, inbrottstjuv. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Minskning av antalet inbrott och stölder i länet förvånar många

"Det kan ju ha med massmedias rapportering att göra"
1:45 min

Antalet anmälda stölder och inbrott blir allt färre i Kalmar län, enligt BRÅ:s senaste statistik. Länet ligger långt under rikssnittet och har haft en minskning av den här typen av brott under flera år. Tvärtemot vad kanske många tror.

– Det är ju jätteskönt att det går åt rätt håll. 
– Många tror nog att det blir värre och värre, varför tror du att det är så? 
– Det kan ju ha med massmedias rapportering att göra, säger oskarshamnsbon Carola Roback.

Ja kanske har det med mediarapporteringen att göra att många tror att antalet stölder blivit fler snarare än färre. Men vad det beror på att stölderna i brottskategorin stöld, rån och häleri har minskat med hela 40 procent i Kalmar län på tio år vet inte polisen riktigt. Här i Oskarshamn är antalet inbrott i fastigheter särskilt lågt, färre än hälften av rikssnittet. 
En förklaring till att Kalmar län ligger under rikssnittet kan vara att det är ett glesbygdslän med små städer, men det förklarar inte den kraftiga minskningen de senaste åren. Martin Löfgren har blivit bestulen en gång:

– Jag har blivit av med min mobil en gång, i Stockholm, säger han.

En annan teori som polisen har är att fler tjuvar ägnar sig åt bedrägeribrott idag. Det är nämligen ett brott som blir allt vanligare. Tjuvarna sitter hemma vid datorn istället. Straffen är inte lika stränga som vid stölder och inbrott och polisen kommer inte heller farande med blåljus och sirener. Den här trenden är liknande över hela Sverige.

Vivianne Torstensson från Oskarshamn har en teori om vad det är som stoppat tjuvarna i hennes bostadsområde

– Man har grannsamverkan i vårt område och det är ju väldigt vanligt idag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".