Byteatern. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Pressbild till föreställningen Antigone.
2 av 2
Pressbild till föreställningen Antigone.

Byteatern tar Folkets Park till länets äldreboenden

"Präktig teater ska man ju akta sig för..."
4:19 min

Byteatern har presenterat sitt vårprogram. I februari har en familjeföreställning om rättvisa premiär, där publiken får vara med och avgöra slutet. Dessutom blir det en sorts folkparksturné på länets äldreboenden.

En av Byteaterns stora satsningar i vår, som har premiär i februari, är en familjeföreställning om rättvisa som bygger på det klassiska dramat om Antigone.

Byteaterns moderna version är anpassad för mellanstadiebarn och publiken kommer att få ta ställning till om de håller med prinsessan Antigone eller hennes pappa kungen.

– Vi har varit ute i skolklasser och pratat med elvaåringar om vad rättvisa är och det är allt från att jag vill ha lika mycket läsk i mitt glas som min storebror till stora frågor kring fattigdom och vem som har rätt till vad. Och elvaåringar är smarta, jag skulle gärna se att världen leddes av elvaåringar, säger Mia Carlsson, som utlovar mycket glädje och underhållning även om temat är allvarligt för den som går och ser Antigone på Byteatern i vår.

Antigone, som är en familjeföreställning, handlar om en flicka som har en utstakad framtid. Hon ska gifta sig med prinsen, en hipsterprins med bländvitt tandkrämsleende, och snart bli drottning av Småland. Men hon ifrågasätter kungens lag och riskerar hela sin framtid istället. Och under pjäsens gång får publiken vara med och tycka till.

I juni är det premiär för Nöjesparken, en vuxenföreställning med varité, musik och tombola. En särskild variant av den ska spelas på äldreboenden i länet redan under våren. Peder Nabo och Martin Ellborg jobbar för fullt med den.

Daniel Rylander, som är Byteaterns andra chef, tror att många äldre har en särskild relation till folkparken.

– Man kanske fick sin första smäll på käften, sin första kyss, sin första fylla där, säger han till P4 Kalmar.

Daniel Rylander säger också att ett av målen med årets program har varit att låta lokala röster berätta sina historier via teatern.

Dessutom kommer det att arrangeras filosofiska cafeer på teatern i vår och Regionteatern Blekinge Kronobergs "Lilla H och Stora världen" kommer på besök. Det är en pjäs om konsumtion och lycka som utmanar normen "den som har mest saker när den dör vinner".

P4 Kalmar: Ni är inte rädda att det låter präktigt med vårens teman, att det ser ut som att ni vill säga åt oss hur vi ska leva våra liv?

– Präktig teater ska man ju akta sig för, det är ju inget vidare alls faktist, säger Daniel Rylander.

– Men jag tror att det vi framförallt är ute efter är att väcka reflektion. Vi vill att vår publik både ska få en känslomässig upplevelse, men vi vill också att de får en intellektuell upplevelse.

Det är två år sedan som han och Mia Carlsson tog över chefskapet för Byteatern och nu säger de att de känner sig hemma, och att de ser en framtid.

– Dels ser vi ju ett Kulturcentrum och en bra dialog med våra uppdragsgivare om vad man vill med en länsteater framöver. Och sedan så är det ju ett generationsskifte här på teatern så det kommer in nya medarbetare. Så det är spännande och roligt, konstaterar Mia Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".