Anton Engström, Sara Forsman och Julia Konradsson. Foto: Pav Johnsson/Sveriges Radio.
Anton Engström, Sara Forsman och Julia Konradsson från KAlmarssundsskolan. Foto: Pav Johnsson/Sveriges Radio.
70 år sedan Auschwitz stängdes

Besöket i Auschwitz förändrade skolelevers liv

"Ändrar ens syn på hur man bemöter människor"
7:04 min

Sedan 2005 är 27 januari förintelsens minnesdag. Denna tisdag är det 70 år sedan sovjetiska trupper befriade Auschwitz-Birkenau. Ett gäng skolelever från Kalmar var nyligen där, ett besök som förändrat hur de bemöter andra människor.

– Det var väldigt speciellt och väldigt mycket känslor, säger Sara Forsman som går i nionde klass på Kalmarsundsskolan.

Vilka känslor?

– Ena sekunden satt man i bussen och hade jättekul och spelade frågespel och skrattade. Femton minuter senare stod man vid en massgrav och grät och fick höra hemska berättelser om vad som hade hänt där. Så det tog väldigt mycket på känslorna och på psyket, svarar hon.

Blev besöket som ni föreställt er?

– Inte direkt. Man föreställde sig att det skulle vara väldigt deprimerande, vilket det också var. Men som Sara sa innan så var det väldigt lärorikt, säger Anton Engström.

Vad kommer ni ta med er från besöket?

– Jag kommer ju definitivt minnas alla de berättelser som vi hörde om specifika personer, familjer och deras öden. Att de inte fick leva vidare. Sen också hur man ska agera själv, vad man gör i det dagliga livet, säger Julia Konradsson.

Hur menar du med hur man agerar själv i det dagliga livet?

– Vad man säger och gör. Man tänker på vad man säger i skolan och så, svarar Julia Konradsson.

Vad skulle det innebära om alla skolelever fick en möjlighet att åka till Auschwitz-Birkenau?

– Jag tror att det hade betytt väldigt mycket. Vi pratade om det innan vi kom hit, att det är väldigt många ungdomar som slänger ut sig saker hur som helst utan att de tänker efter. Det är saker som kan framstå som väldigt stötande. Jag tror att man bär med sig det väldigt mycket i bakhuvudet. Jag och Julia vi tänker nästan alltid efter väldigt mycket innan vi säger saker. Så jag tror att det gör väldigt mycket, för det ändrar ens syn på hur man bemöter människor, avslutar Sara Forsman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".