Västerviks kommunhus. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Västerviks kommun överklagar domen

Kommunalrådet: Därför överklagar vi
1:31 min

Kommunstyrelsen i Västervik skulle ha fattat olagliga beslut i två år, men nu överklagar kommunledningen domen från kammarrätten.

Syftet med beslutet som den nya kommunstyrelsen fattade i går är att få prövningstillstånd i Högsta förvaltningsrätten.

– Dels vill vi själva få en slutgiltig bedömning om kammarrättens dom var rätt eller fel och sedan har vi också blivit uppmanade av flera jurister på SKL att de gärna vill få saken utredd, säger kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) till P4 Kalmar.

Det var under hösten 2012 som samtliga uppdrag i nämnder och kommunstyrelsen återkallades, när moderaterna och socialdemokraterna bildade en ny majoritet mitt under pågående mandatperiod. 

Förvaltningsrätten prövade lagligheten och gav Västerviks kommun rätt, men socialdemokraten Inger Wiman överklagade beslutet och en oenig kammarrätt menade att agerandet att återkalla just kommunstyrelseuppdraget bröt mot kommunallagen. Däremot såg man inga problem med nämnderna. 

Västerviks kommuns nuvarande kommunstyrelse och SKL anser på grund av att man fått olika besked från två domstolar att det är viktigt att få kommunstyrelsens laglighet prövad i Förvaltningsöverdomstolen, dit man nu har begärt prövning.

– Det handlar någonstans om en fullmäktige, en vald fullmäktige har rätt att välja sin egen styrelse och det är det som vi vill gå till botten med, säger Tomas Kronståhl. 

Om man inte beviljas prövning och kammarrättens dom står fast kommer den tidigare kommunstyrelsens beslut ändå anses lagliga enligt vad Tomas Kronståhl och Västerviks kommun fått veta. 

– Vad vi förstår är de beslut som tidigare kommunstyrelsen har tagit lagliga. Tiden har gått ut för överklagan där. Så det händer inte så mycket, nu handlar det om att det blir ett prejudikat för andra kommuner. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".