Roland Hallgren. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Roland Hallgren. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Förintelsens offer i Kalmar hedras i kväll

24 gravar i Kalmar vittnar om historien
1:46 min

I kväll hedras förintelsens offer i Kalmar genom ett fackeltåg. Vid den judiska kyrkogården i Kalmar kommer man sedan hålla tal och särskilt hedra de personer som dog här i Kalmar efter att ha befriats från koncentrationsläger.

Roland Hallgren är engagerad i att bevara minnet av det som hände och är en av dem som ska hålla tal vid judiska kyrkogården. 

– Varje gång man går in här går man igenom en port till historien, till den judiska historien och antisemitismen och utrotningen av judar och andra oliktänkande under det sista stora världskriget.

I en rektangulär stor grav ligger 24 stycken gravstenar. Besökare har lämnat små stenar ovanpå dem. Alla som begravts här är personer som befriades ur koncentrationsläger i Ungern, Polen och Tjeckoslovakien 1945 och de flesta fördes hit med vita bussarna.

Flera av dem var unga, bara 20, 21 år gamla. De vårdades här i Kalmar men var så sjuka och utmärglade att de avled.

– När man ser alla de här unga människorna som aldrig fick leva ut sina drömmar och bli det de ville bli. Det väcker tankar på människors ondska och att vi måste kontrollera ondskan, säger Roland Hallgren.

Roland Hallgren säger att det är viktigt att minnas. Det är därför han ikväll kommer hålla tal om det som hände de som ligger begravda här och alla andra som föll offer för nazismens brott. För vi kan inte vaccinera oss mot ondskan, säger han.

– Överallt där människor får lida för sin tro, sin etniska tillhörighet eller sexuella läggning så måste vi reagera och därför är det viktigt att hålla minnet levande.

Den som vill delta i fackeltåget kan ta sig till nya konstmuseet i Kalmar klockan 18:00 där det startar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".