Hand med mobiltelefon. Foto: Per Larsson / TT
Foto: Per Larsson / TT

Bedragare köpte uppgifter från teleoperatörer

Den 41-åriga man som har skickat ut tusentals fakturor till påstådda porrsurfare, kunde göra detta genom att köpa uppgifterna till sina offer från telefonoperatörer. Bland annat har Kalmarföretaget Grossen Öland använts som front.

Mannen som åtalas för att ha skickat hotfulla fakturor till påstådda porrsurfare valde ut sina offer genom uppgifter han hade köpt från de stora telefonoperatörerna. Bland annat har Kalmarföretaget Grossen Öland använts som front i bluffen. I dag pågår rättegången mot honom i Malmö tingsrätt.

– Om du som företagare är beredd att betala kan du få en tjänst på nätet som innebär att du kan koppla ett mobiltelefonnummer till en speciell ip-adress, säger Bo Birgersson, åklagare på Ekobrottsmyndigheten i Malmö, till tidningen.

Bo Birgersson säger sig vara chockad över uppgifterna. Uppgifter som motvilliga avslöjades av teleoperatörerna för utredarna i rättsfallet.

– Det är sådant som vi inom rättsväsendet normalt måste gå till domstol för att få tillstånd till, det är det som heter hemlig telefonövervakning.

– Men det går alltså att sälja och köpa den här tjänsten på nätet. Det kom som en överraskning, i alla fall för mig - men också för utredarna i det här ärendet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".