Flygplan. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Färre flygturer från Kalmar efter dåliga siffror

Ronny Lindberg: "Det är ju tillgång efter efterfrågan"
1:21 min

BMI Regionals flyglinjer mellan Kalmar och Berlin respektive Kalmar och Göteborg har inte varit någon succé. Klen efterfrågan bland resenärerna gör nu att vissa turer ställs in, vilket ställer till det för en del pendlare.

I stället för avgångar fem dagar i veckan som det är nu, blir det tre dagar i veckan inom en knapp månad. Beläggningen på planen till Berlin har legat kring 40 procent, men målsättningen har varit 60 procent.

På flygturerna till Göteborg har efterfrågan varit ännu lägre.

– Det här är en naturlig process och det sker ju alltid i flygindustrin. Det är ju tillgång efter efterfrågan, säger Ronny Lindberg, Kalmar Öland Airports flygplatschef.

Ändringen påverkar bland annat Johanna Brandeby som pendlar till Göteborg i arbetet.

– Med tanke på mitt jobb i Göteborg behöver jag vara på plats ganska så snabbt ibland. Då är ju flyget det bästa, fyra timmar tåg är ju inget man vill helst, säger hon.

För ett drygt år sedan ställdes turerna från Kalmar till Barcelona in helt. Men Ronny Lindberg är inte orolig för att historien ska upprepa sig.

– Jag är fullständigt övertygad om att Berlin är rätt produkt och vi kommer att lyckas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".