Johan Wåhlin. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Johan Wåhlin. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Ny mötesplats i Nybro

Johan Wåhlin: Vi har diskuterat att vi kanske ska ha en agenda för mötesplatsen att "här fikar ingen ensam".
1:40 min

På lördag är det premiär för Contiqi, en ny mötesplats på Strandvägen i Nybro. Bakom satsningen finns ett gäng Nybrobor som vill testa ett nytt sätt att hålla samhället levande.

– Nybro utvecklas, det kommer nya människor till Nybro. Det kommer studenter, människor från andra delar av världen, det kommer människor som flyttar in för att man blir kär i någon i Nybro eller något annat. Och det finns många som skulle behöva ett nytt nätverk helt enkelt, säger Johan Wåhlin, en av dem som ingår i gruppen bakom satsningen som fick kontakt med varandra via den lokala påverkansgruppen Våga Välja Nybro.

De har träffats några gånger under hösten för att planera hur en mötesplats för alla i Nybro, oavsett bakgrund, skulle kunna se ut. Enligt dem räcker det inte med de kaféer och föreningar som redan finns, den nya mötesplatsen som de kallar för Contiqi ska vara oberoende och styras av deltagarna själva.

– Vi har inte gjort någon undersökning innan eller så, utan det är bara för att vi själva känner att det borde finnas ett behov, och så chansar vi lite, säger Johan Wåhlin.

Är folk blyga för varandra eller?

– Ja, det tror jag. Vi har diskuterat att vi kanske ska ha en agenda för mötesplatsen att "här fikar ingen ensam".

Fyra lördagar är inplanerade under våren, sista lördagen i varje månad. med premiär nu på lördag i IOGT NTO:s lokaler på Strandvägen. Mellan klockan tre och sex kommer det finnas fika, möjlighet att skapa, lyssna på livemusik och träffa nya människor att hitta på nya aktiviteter med. Studieförbundet NBV där Johan Wåhlin jobbar står för lokalhyran, i övrigt är det mesta ideellt. Själv har han bakat semlor till premiären.

– Det blev nog en 80-90 semlebullar bakta igår kväll. På något sätt hoppas jag att de inte räcker, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".