Isracingdäck
Isracingdäck. Foto: Janne Rindstig SR

Inga unga svenskar i isracing-VM

Det blir bara två svenskar i isracing-VM trots att Daniel Henderson och Niclas Svensson körde starkare i kvalet än de som valts ut. 

Brist på kyla i Österrikiska St Johann gjorde att det avgörande kvalet till isracing-VM fick ställas in i år igen. Där skulle fyra svenska förare kämpat om platser i årets VM-serie.

Förrutom fjolårets rutinerade svenska VM-duo Stefan Svensson och Per-Anders Lindström skulle även betydligt yngre Daniel Henderson och Niclas Kallin Svensson varit på startlinjen. Båda körde starkt vid kvalet i Strömsund i mitten av januari och var då före flera mer meriterade förare. 

Det inställda slutkvalet ledde till att Internationella förbundet FIM utsett vilka förare som får tävla i VM-serien 2015.

Medaljörerna från fjolårets VM var direktkvalificerade till årets serie medan övriga bara fick hoppas på klartecken att få vara med.

Bland de uttagna finns både Stefan Svensson och Per-Anders Lindström men varken Henderson eller Kallin Svensson som får nöja sig med att bli reserver. I stället för den lovande svenska duon fick både finske Mats Järf som var sexa i Strömsund och holändaren René Stellingwerf som var åtta i kvalet klartecken till VM.

Beslutet att inte heller låta kvaltrean Antonin Klatovsky från Tjeckien var med vållade hård kritik. Efter att Stellingwerf tackat nej till sin plats av ekonomiska skäl så finns Antonin Klatovsky ändå med bland de 15 utvalda.

Daniel Henderson blir förste rerserv och hans följs av tre svenskar till: Niclas Kallin Svensson, Jimmy Olsen och Ove Ledström.

VM-serien avgörs under 10 deltävlingar och den första körs 31 januari i ryska Krasnogorsk. Världsmästaren koras i Inzell 15 mars.

Startlista:

1. Daniil Ivanov Ryssland
2. Dimitry Koltakov Ryssland
3. Dimitry Khomitsevich Ryssland
4. Igor Kononov Ryssland
5. Stefan Svensson Sverige 
6. Jan Klatovsky Tjeckien 
7. Günther Bauer Tyskland
8. Stefan Pletschacher Tyskland
9. Per-Anders Lindström Sverige
10. Franz Zorn Österrike
11. Vitaly Khomitsevich Ryssland
12. Hans Weber Tyskland
13. Mats Järf Finland
14. Antonin Klatovsky Tjeckien 
15. Harald Simon Österrike
16. GP wildcard

Reserver:
19. Daniel Henderson Sverige
20. Niclas Kallin Svensson Sverige
21. Jimmy Olsen Sverige
22. Ove Ledstrom Sverige
23. Max Niedermaier Tyskland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".