Daniel Mendoza. Foto: Ninni Udén/Sveriges Radio
Daniel Mendoza, chefredaktör och vd på Good News Magazine. Arkivfoto: Ninni Udén/Sveriges Radio

Nyheterna blir allt mer positiva

"Visst finns det problem men kolla på alla lösningar"
6:37 min

Världens mediakonsumenter verkar längta efter fler goda nyheter - inte bara krig, död och politiska kriser. Flera av landets stora mediaföretag jobbar nu för att berätta konstruktiva nyheter.

Utvecklingen glädjer journalisten Daniel Mendoza, som i flera år jobbat såhär:

– Jag började upptäcka en jargong som var väldigt tråkig att höra. Att världen kommer att gå under, att människan är ung, det går inte att lita på någon, alla fuskar och det ena med det femte. Så sitter jag själv där och tror på framtiden och ser alla möjligheter till att försöka få ett bra liv och bidra till att världen blir bättre. I det här började jag funder att vi kan inte ha det såhär. Det här negativa tänket och pessimismen förstör ju för oss alla. Både för individen men även för samhället i stort, säger Daniel Mendoza, chefredaktör och vd på Good News Magazine.

Möter du folk som tycker att du inte lever i verkligheten när du tänker så här?

– Ja, jag hade smeknamnet herr naiv under några år. Jag gör inte det för att jag tror att allt är puttenuttigt och gulligt utanför att jag inser att enda sättet at komma dit är att ändra fokus.

Varför?

– Jag vill ju inte att jag, mina barn, vänner till mig eller människor jag träffar ska möta en förändring med rädsla. Att man läst en rubrik i någon kvällstidning om hur en person är utifrån ett utseende, en religion eller var den bor. Jag vill ju att man ska möta varandra med öppet sinne. Då krävs det att man har någonting som visar på att det finns otroligt mycket godhet, att det finns förebilder och människor världen över som gör gott för andra.

Hur ska man tänka då?

– Vi måste på något sätt ha inställningen att vi kommer att klara det här

Hur då?

– Man kan tänka "visst finns det lösningar men kolla på alla problem" eller "visst finns det problem men kolla på alla lösningar".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".