Louise Haag. Foto: Malin Gustavsson
Louise Haag, nyhetschef P4 Kalmar. Arkivfoto: Malin Gustavsson

Även P4 Kalmar jobbar med konstruktiva nyheter

Nyhetschefen om P4 Kalmars satsning på konstruktiva nyheter
4:09 min

Sedan några månader tillbaka jobbar P4 Kalmar med konstruktiva nyheter. Att lyssnarna istället för en klump i magen över en hemsk nyhet ska känna att det finns hopp.

Varför är så många nyheter negativa?

– Många gånger när man tänker nyheter så berättar vi om avvikelser, att saker inte är som det ska vara. Det är ju ofta något som är negativt som kanske drabbar någon och då vill vi berätta om det. Vi berättar om fabriksnedläggningar, om elever som inte får bra betyg i skolan, om stökigt skolmatsalar och sånt som har en negativ klang. Risken är ju att det blir tungt och tråkigt, säger Louise Haag, nyhetschef på P4 Kalmar.

Ska vi sluta berätta om det då?

– Nej det tycker jag inte, för jag tycker att det är viktigt. Men jag tycker man ska tänka på hur man framställer det och vilka frågor man ställer till dem man intervjuar.

Hur då? 

– Om du ställer frågan "Vad gör du själv åt detta?", "Vad kan hända?". Eller att du berättar om vilka insatser som finns, hur framtiden ändå kan se positiv ut för den här personen. Då lämnas man som lyssnare med att det ändå finns ett hopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".