Människor vid ett bord. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
P4 Kalmars redaktion under krisövningen 2014. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Krisövningen utvärderad – radion glömdes bort

"Vid elavbrott har radion ett enormt värde"
1:32 min

När svenska myndigheter övade en kärnkraftsolycka i Oskarshamn på låtsas, var kommunerna dåliga på att sprida information via P4 Kalmar, som är den officiella beredskapskanalen. Det visar utvärderingen av den stora övningen för ett år sedan.

– Inte ett samtal från en kommun har vi fått, sa P4 Kalmars nyhetschef Louise Haag efter övningen.

– Ingen information om skolor, hemtjänst eller var man kan hitta sin sjuka pappa som kanske flyttats från sjukhuset till en annan plats – ingen sådan information har vi fått.

Istället fick radions reportrar jaga runt efter information, och vissa besked nådde aldrig ut till lyssnarna.

En del av övningen gick ut på att låtsas att stora delar av Sydsverige var utan ström, men trots det vände man sig inte till P4 Kalmar, som har reservkraft och kan sända även om strömmen går.

"Jag har nu på radion hela tiden och litar på att senaste info sänds ut."

Övningen har utvärderats, och i resultatet står det att myndigheternas kommunikation via media inte fungerade.

– Om internetbaserade kanaler inte finns tillgängliga så har radion ett enormt värde för att bidra till att information når ut till medborgarna, säger Erik Richardsen var projektledare för hela den nationella övningen.

Nu är det upp till alla kommuner och myndigheter att läsa utvärderingen – och bli bättre till nästa gång.

Så här står det i rapporten "Utvärdering av SAMÖ Fokus 2014":

"I den gemensamma kommunikationsstrategin och budskapsplattformen som diskuteras på den nationella samverkanskonferensen för informationssamordning kl. 11.30 står att radio som kommunikationskanal ska prioriteras. I diskussionen som följde på mötet nämndes inte radio alls."

"Enligt minnesanteckningarna från de regionala kriskommunikationsmötena fördes ingen diskussion eller uppmaning om att använda radio som kommunikationskanal."

"Radiosändningarna får även mycket beröm av Allmänhetsnätverket (privatpersoner som deltog i övningen, reds. anm.). Flera lyfter radio som positivt när det gäller sammanfattande forum."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".