Järnvägsspår. Foto: Henrik Montgomery/TT.

4G kan stoppa tågtrafiken

"Naturligtvis är vi kritiska"
1:18 min

Tågtrafiken riskerar att slås ut i sommar om teleoperatörerna slår på sina mobilnät för bättre täckning som planerat.

Om tågoperatörerna inte hinner bli klara betyder det att runt 1,7 miljoner kunder har sämre mobiltäckning än vad de egentligen ska ha, säger Tele 2:s presschef Oliver Carra.

– Det drabbar inte bara människor som reser på tåg utan även människor med arbetsplatser och som bor nära tågspår och banvallar genom hela landet.

Den infekterade striden mellan mobiloperatörerna, tågoperatörerna och Trafikverket fortsätter. För att teleoperatörerna ska kunna slå på sina mobilnät med full styrka längs järnvägen måste järnvägsbranschen anpassa sitt eget nät för att kommunikationen med Trafikverket inte ska störas. Nu skriver Dagens Nyheter att ett krismöte med ett 30-tal berörda parter ägt rum, och att det efter mötet står klart att frågan ställs på sin spets den 1 juli. Då har mobiloperatörerna rätt att slå på näten, men det skulle innebära att tågtrafiken slås ut. Tågoperatörernas vd Christel Wiman vill invänta en EU-standardisering av reglerna. 

– Vi vill veta att det fungerar. Vi kan inte stoppa en hel fordonsflotta för att sätta in något som vi inte vet om det är godkänt och fungerar i Sverige.

Ett nytt möte som samordnas av Näringsdepartementet ska äga rum inom tre veckor. Vid Tele 2 hoppas man kunna komma till en lösning innan sommaren.

– Naturligtvis är vi kritiska till att tågoperatörerna inte har levt upp till sin del i den överenskommelse i domstol som fasställdes för över tre år sen. Men det är positivt att myndigheterna nu med sån tydlighet ålägger tågoperatörerna att fixa det man inte redan har gjort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".