Sjuksköterska. Foto: Bertil Ericson/TT
Tillgången till kompetens på sjuksköterskor den är allvarlig, säger Fernholm. Arkivbild, foto: Bertil Ericson/TT

Brist på sjuksköterskor kan stänga hel avdelning

1:46 min

I dag kan sjukhusledningen på Höglandssjukhuset i Eksjö fatta det unika beslutet att stänga en hel avdelning på sjukhuset.

Orsaken är brist på sjuksköterskor. Det saknas tolv sjuksköterskor och då kan det bli aktuellt att för första gången stänga en hel avdelning, på grund av personalbrist.

– Vi har ju till och från haft en variation på tillgången på sjuksköterskor och det är även ett nationellt problem. Som det ser ut nu för den kliniken är det ett allvarligt läge, säger Catrin Fernholm som är samordnare för vården på Höglandssjukhuset.

Bristen på sjuksköterskor förvärras i Jönköpings län och värst tycks situationen vara på Höglandssjukhusets medicinklinik i Eksjö. Från och med 1 mars saknas tolv av hundra sköterskor, alltså över tio procent. Man får helt enkelt inga sökande till tjänsterna.

Därför har kliniken lagt fram det desperata förslaget att stänga en hel avdelning med totalt 15 platser och det är nästan var femte plats som skulle försvinna på medicinkliniken. Tidigare har sjukvården i Region Jönköpings län fått stänga enstaka platser, men aldrig en hel avdelning på grund av personalbrist.

Tillgången till kompetens på sjuksköterskor den är allvarlig. Den måste vi hitta olika strategier för att möta, men också titta på arbetssätt så vi använder rätt kompetens till rätt saker.

Idag ska sjukvårdsledningen på Höglandssjukhuset sätta sig ned för att fatta beslut om stängningen, men det är ett beslut man helst inte vill ta.

– Den situation vi har idag gör det ju inte lättare att lösa sommaren. Kliniken har ju tittat utifrån sitt perspektiv, vi måste hjälpas åt att titta utifrån ett större perspektiv - ett sjukhusperspektiv men också ett regionperspektiv med alla tre sjukhus som finns i regionen, säger Fernholm. Hon tillägger att ingen patient ska vara orolig för att komma till sjukhuset.

Svenska Dagbladet skriver idag att det saknas nästan 2 000 sjuksköterskor på Sveriges 68 akutsjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista