Läkare.
Läkare. Foto. Bertil Ericson/TT

Lång väntan för flyktingar som vill jobba inom vården

"Jag känner att min framtid kommer sluta på grund av rutiner i Sverige"
3:39 min

Samtidigt som landstinget har insett att det finns en stor resurs i de många läkare och sjukvårdsutbildade som kommer till länet som flyktingar - är det en lång väntan för många innan de kan börja jobba.

Nour Tafesh från Bockara utanför Oskarshamn är en av många läkare från Syrien som nu bor i Sverige och skulle kunna bidra till att lösa bemanningsproblemen inom vården.

Men hon får inte börja jobba utan är fast i processen med nödvändiga tillstånd från socialstyrelsen och just nu läser hon svenska i en takt hon själv menar är för långsam.

– För mig att betyder att vara läkare att hjälpa människor bli av med sin smärta och även att vara en del av samhället, säger Nour Tafett som i hela sitt liv studerat med sikte på att bli läkare.

För P4 Kalmar berättar hon att hon nu läser svenska som andraspråk på komvux men att det går långsammare än vad hon skulle vilja, då det inte finns några intensivkurser i hennes kommun.

Vid sidan om språkutbildning kan också handläggningen av valideringen av utbildningen ta tid, då det varit lång väntan på svar från socialstyrelsen för andra läkarutbildade.

– Nu känner jag att min framtid kommer sluta på grund av rutiner i Sverige, säger Nour.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".