Matsalsgrupp i teak. Foto: Madeleine Petersson
1 av 2
Foto: Madeleine Petersson
Madeleine Petersson. Foto: Privat
2 av 2
Madeleine Petersson. Foto: Privat

Blogg: Vintage-Madde gillar teak

P4 Kalmars vintage-expert Madeleine Petersson skriver i veckans blogginlägg att du som har en teakmöbel hemma ska känna dig rik! 

Läs Vintage-Maddes blogginlägg via sverigesradio.se/kalmar

Vintage-Maddes blogginlägg tisdag 2/2 2015

Vi gillar teak!

Vad är teak egentligen? Det är inte alla som har hört talas om teak innan. På wikipedia kan vi se att det står att teaksläktet är ett släkte i familjen verbenaväxter som omfattar tre arter träd.

Den viktigaste arten teak är ett storvuxet träd som härstammar från Indien, men är importerat från Indonesien. Träet var oerhört populärt på 50 och 60-talet och kunde finnas i var mans och kvinnas folkhem!

Hur ser teak ut?

Teak-träet är mörkt och har en rödbrun färg. Det är tungt elastiskt och motståndskraft mot väta och angrepp. Teak är även tåligt mot röta och insekter. Men teak är också känsligt mot solljus, värme och vätska. Ringar och fläckar kan uppstå om man missköter möbeln.

Här kommer några bra tips på hur du tar hand om din teakmöbel eller teakdetalj:

1. Placera teakmöbeln rätt så den slipper starkt solljus och slipper att bli onödigt solblekt.

2. Undvik att ställa föremålet bredvid ett värmeelement.

3. Underlägg ska alltid användas till glas och varma kaffekoppar som står på bordet för att slippa ringar på bordet.

Om du ändå har fått ringar eller fläckar på möbel/detaljen så kan du olja in det med teakolja i träets längdriktning. Vätskan tränger ner i träets porer. Torka bort överflödet med en mjuk och torr trasa och låt möbeln torka. Möbeln blir som ny igen!

Ett annat husmorstrick är att ta lite aska på defekten och gnida med en fuktig trasa. Ta bort askan med teakolja och vips så är fläcken borta.

Har du en teakmöbel hemma så kan du känna dig rik, det är ett träslag som håller sig länge men som samtidigt  behöver kärlek och omvårdnad. Jag kan varmt rekommendera att investera i en teakmöbel för att få den där speciella karaktären som träslaget ger. 

Lycka till alla loppis-älskare!

Mer om Vintage-Maddes blogg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".