Fröviskolans matsal i Högsby.
Fröviskolans matsal i Högsby. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
#lunchbuller

Mycket buller på skollunchen

Elever hör inte för att det är så mycket liv
1:53 min

Bullernivåerna i din eller dina barns skolmatsal kan skilja sig kraftigt. Både hur många barn som äter samtidigt och vad skolan gör för bullerdämpande insatser kan påverka.

P4 Kalmar har besökt sex skolor och kommer gärna och kollar hur det är där du bor!

Att det inte är lika lugnt i elevernas matsal som i lunchrummen på arbetsplatser kanske inte är något nytt, men hur höga är nivåerna egentligen? Finns det skillnader och går det att dämpa ljudet?

Utrustad med liten mätare som ser ut som en portabel bandspelare åker vi ut på några av skolorna i länet och går in i elevernas matsalar. Rektorn har sagt okej och vi välkomnas ofta av bespisningspersonal och lärare som länge sett ljudnivåerna i matsalarna som något som borde uppmärksammas mer.

På Parkskolan i Mönsterås var det så högljutt att Emilia Myrberg inte ens kunde höra vad det var för musik hon lyssnade på i sina hörlurar när hon åt.

– Jag hör inte för det är så mycket liv.

Med nivåer mellan 73 och 79 decibel exponeras eleverna på Parkskolan i Mönsterås för ett ljudtryck som motsvarar det som Arbetsmiljöverket räknar med finns för de som jobbar på dansrestauranger, diskotek och industrier med bullrande maskiner. Också på Vasaskolan i Kalmar ligger nivåerna hela tiden över 70 db under den tid då det är som mest elever i matsalen.

Läraren Mia Fryklund tycker inte att nivån är okej:

– Nej, definitivt inte som den är i dag, men vi har jobbat med det för att hitta lösningar och nu ska vi äntligen få nya bord och stolar som kommer vecka 8!

Att byta ut gamla stolor och bord till nya med ljuddämpande egenskaper, och möblera på ett sätt som minskar ljudnivåerna, är bara ett par av flera åtgärder som pågår runt om på skolorna vi besöker.

På Fröviskolan i Högsby, där Fredrik Wagenius går i sjuan, har man pratat om att spela klassisk musik för att skapa en lugn stämning.

– Det skulle väl gå.

Hur fort åt du upp din mat då?

– Så fort som möjligt så man kommer härifrån.

Hade det inte varit skönt att få sitta i lugn och ro?

– Jo det hade varit skönt.

Samtidigt som P4 Kalmar mäter ljudnivåerna i skolor i Kalmar län är reportrar från Sveriges Radios övriga kanaler ute och gör motsvarande mätning.

Liksom flera av skolorna här har nivåer över 70 dB är det på samma sätt i en bra bit över hälften av skolorna i landet. På en fjärdedel av skolorna i landet är det till och med 80 decibel eller mer. Det kan jämföras med att jobba i en verkstad eller att äta lunch mitt i trafiken.

Om man skulle jobba i det här ljudet hela dagarna skulle man behöva öronproppar för att inte få hörselskador. Nu handlar det om kortare tider så hörselskador ska det inte vara risk för, men däremot är de här nivåerna tröttande för eleverna.

– Det är helt orimligt att ha så här höga ljudnivåer, säger Kerstin Persson Waye som är professor i arbetsmiljömedicin på Sahlgrenska akademien.

– Det är inte rimligt att barn ska behöva vistas i den här typ av miljöer och i en sån miljö påverkas förmågan till inlärning, de minns sämre vad som har sagts och att sitta och lyssna på något som man nästan bara kan höra leder till en uttröttning, fortsätter hon.

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Så högt lät det på din skola

Ljudnivån mättes under minst 30 minuter och under de 5-10 minuter då ljudnivån var som högst pendlade vår ljudmätare mellan följande värden på skolorna:

Mönsterås: Parkskolan 73-79

Oskarshamn: Vallhallaskolan 69-75

Kalmar: Vasaskolan 71-79

Högsby: Fröviskolan 65-76

Västervik: Ludvigsborgsskolan 65-70

Kalmar: Rinkabyholmsskolan 66-72

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".