Asylmottagning. Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Maja Suslin/TT

Kommuner kan slippa ta emot fler flyktingar

Hultsfreds kommunalråd: Ett steg i rätt riktning
1:25 min

Kommuner som i dag tar emot ett stort antal asylsökande kan komma att undantas från fler asylboenden. Det är Migrationsverket som genom en ny upphandlingsmodell vill bättre kunna styra var nya asylboenden ska öppnas.

Lars Rosander (C) är kommunalråd i Hultsfreds kommun som i dag har över 1100 asylsökande till sina 13 500 invånare i kommunen. De kan bli en av kommunerna som kan slippa fler asylboenden och han är försiktigt positiv. 

– Det är givetvis ett steg i rätt riktning. Sedan skulle jag vilja gå ännu längre så vi undantogs helt och hållet, men det är ett steg i rätt riktning, säger han. 

I dag är Migrationsverket skyldiga att följa lagen om offentlig upphandling. Det betyder att de måste ta de billigaste boendena som exempelvis privata aktörer erbjuder. Det har gjort att framförallt många små kommuner tagit emot ett oproportionerligt antal asylsökande i förhållande till folkmängden i kommunen.

Med den nya upphandlingsmodell som Migrationsverket nu har ute på remiss, läggs en slags ekonomiskt påslag på de kommuner där man redan har många asylboende. Det gör att vid en upphandling blir de dyra och andra billigare alternativ måste gå före.

Ett antal kommuner kommer då att undantas i möjligaste mån från nyetableringar av asylboenden. Men det förutsätter att Migrationsverket får tag på boenden i andra kommuner, så helt stopp kanske det inte blir.

90 000 nya asylsökande i år

I år räknar Migrationsverket med 90 000 nya asylsökande till Sverige och det behövs runt 15 000 nya boenden för att möta behovet.

I Kalmar län finns det flera kommuner som tar emot många asylsökande och som kan beröras av det nya upphandlingssystemet om det går igenom senare i vår. Kommunerna känner sig ansträngda. Inte ekonomiskt eftersom Migrationsverket kompenserar dem för de extra kostnader som det medför, men på grund av att man inte får tag på lokaler eller personal. Till exempel lärare och socialsekreterare.

Stina Evertsson Johansson (C) kommunalråd i Högsby kommun hoppas att man blir en av de kommuner som kommer få undantaget.

– Systemen är ansträngda. Det är som att stoppa korv. det går rätt så länge men till sist spricker skinnet och vi är ungefär där nu att det stoppas på fortfarande och vi hoppas vi håller ihop.

Om kommuner blir undantagna från att få fler asylboenden en gång betyder inte det heller att det är för alltid. Nya beräkningar för kommunerna kommer göras halvårsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".