Frida Karlsson. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio
Frida Karlsson. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio

Ny genussmart fritidsgård invigs i Kalmar

Fritidsledaren Frida Karlsson berättar: så blev fritidsgården genussmart
1:43 min

Lindsdals fritidsgård i Kalmar har blivit genussmart. Under en månad har den varit stängd, men på onsdagskvällen öppnade den och ska nu bland annat motverka könsstereotypa aktiviteter.

När man kommer in i Lindsdals nyrenoverade fritidsgård möts man först av caféet. En samling runda cafébord, en disk där man kan handla och en myshörna med kuddar i olika färger.

De soffor som fanns i caféet förut är bortplockade:

– Det kan gärna bli att någon "äger rummet", men en fritidsgård är till för alla. Alla ska vara på samma nivå, säger Frida Karlsson som är en av fritidsledarna. 

– I en soffa kan det bli ett visst "häng" och sedan går de andra ungdomarna och svansar runtomkring. Istället har vi satt in runda bord, så att det mer ser ut som ett café på stan.

Det är inte bara färgval och de aktiviteter som erbjuds som har setts över. Fritidsgårdens design ska också göra det svårare att sitta stilla och vara inaktiv. Istället främjas aktivitet och rörelse. 

I Funkabo, där man utvecklade den så kallade Kalmarmodellen har man märkt att förändringen inneburit att fler tjejer kommer till fritidsgården.

Innan förändringen var bara en av tio besökare tjejer – nu är fyra av tio tjejer.

Lindsdal är en budgetvariant av den förändring man gjorde i Funkabo. Tanken är att fler fritidsgårdar i Kalmar ska bli genussmarta.

– Alla fritidsledare har genomgått samma resa, men nu är det meningen att alla ska få en ny fysisk miljö, säger fritidsledaren Frida Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".