Marieborgsskolans elever äter i sina klassrum. Foto: Johanna Lindblad Ahl
Marieborgskolan har ingen matsal. Istället äter eleverna i sina klassrum. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Äta i klassrummet ger lugnare miljö

Mindre buller när barnen äter i klassrummet
1:26 min

Många skolbarn äter sin lunch i bullriga matsalar som kan jämföras med att sitta i livlig biltrafik. Men det finns lösningar som kan få ner ljudnivån. På Marieborgsskolan i Västervik äter barnen sin lunch i sina klassrum.

Marieborgsskolan byggdes för över 100 år sedan och ser ut som ett slott i rött tegel. I dag går här 330 elever som alla äter sin lunch i sina klassrum. Tidigare hade man en matsal, men lokalbrist och en tanke på att ge barnen en lugnare och mer hemlik matmiljö gjorde att den försvann. 

Barnen hjälper till enligt ett schema att från ett litet anslutande kök plocka fram tallrikar, glas och bestick samt dryck till maten. Sedan går barnen och tar sin mat från en vagn som körts till korridoren av matpersonalen.

De barn vi pratar med är övervägande positiva till att äta i klassrummet och tycker att det ger en lugnare miljö.

Den mätning jag gör visar att ljudnivån i klassrummet ligger på runt 65 decibel. Det är samma nivå som de allra lägsta matsalar som Sveriges Radios reportrar uppmätt runt om i Sverige. Så någon extremt lägre ljudnivå är det inte. 

Men rektor och många lärare är inte lika positiva. Visst finns det fördelar som för barnen att få det lite lugnare, men det innebär mer städning och merjobb för matpersonalen. En del lärare tycker också att det är synd att barnen inte får byta miljö under sin skoldag och upplever inte att ljudnivån dämpas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".