Sopsortering i den nya anläggningen vid Moskogen utanför Kalmar. Foto Peter Bressler
Sopsortering i den nya anläggningen vid Moskogen utanför Kalmar. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Matavfall i gröna påsar på väg åt rätt håll

Peter Melborn "Vi får mer cirkulation på näringsämnena..."
1:23 min

Nu är avfallsanläggningen vid Moskogen utanför Kalmar på gång med utsorteringen av matavfallet i de gröna påsarna. Matavfallet ska bli biogas.

Peter Melborn, som är projektledare, ser stora vinster med det här:

– Dels har vi matavfallet som kommer till bättre nytta när vi kan hjälpa till att göra biogas av det och det är både till nytta för växthuseffekten och för att vi får mer cirkulation på våra näringsämnen. De näringsämnen vi har i maten som blir över och blir matavfall kan komma tillbaka till jordbruket och bli ny mat.

Sopor från flera kommuner samlas upp i en stor lokal med ett stort transportband där stora skruvar sorterar de vanliga soppåsarna och de gröna påsarna automatiskt. En kamera känner igen de gröna påsarna med matavfall och de åker sin egen väg.

Än är inte anläggningen i full drift utan man testar och trimmar in så att allt ska fungerar, men om en dryg månad kommer man att köra igång i full drift i anläggningen som kostat 140 miljoner kronor.

Då kommer soporna att börja sin resa i ett par gropar för att sedan fara iväg och skiljas åt. Skräp åt ett håll medan de gröna påsarna tar vägen till en mellanlagring.

– Här ligger det inte så länge, det är någon timmes mellanlagring innan det går vidare i processen och behandlas och till slut blir det här biogassubstratet, en tjockflytande vätska kan vi säga med nermalet och utspätt matavfall, berättar Peter Melborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".