Ikväll startar "Cårscience" på det nya kårhuset i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Ikväll startar "Cårscience" på det nya kårhuset i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Linnéuniversitetet bjuder allmänheten till puben

"Folk kan sitta med en öl i handen och slappna av..."
1:20 min

Linnéuniversitetet vill locka allmänheten till populärvetenskapliga samtal och nu testar man ett nytt koncept genom att bjuda in allmänheten till puben. Ikväll är det premiär på det nya kårhuset i Kalmar.

Tanken med den här varianten är att det ska bli en mer avslappnad diskussion.

– Folk kan sitta med en öl i handen kanske, eller ett glas vin, och slappna av, säger Jonas Tenje, som är kommunikatör vid Linnéuniversitetet.

Men det är inte bara alkoholen som ska hjälpa folk att slappna av inför vetenskapen utan formen för samtalet också, och bytet av miljö från klassiska föreläsningssalar till puben.

Konceptet har redan införts i Växjö, där man håller till på restaurangen Kafé de Luxe med samtalskvällar under rubriken Vetenskap de Luxe.

På premiären på det nya kårhuset i Kalmar ikväll är det William Hogland, professor i miljöteknik och Giangiacomo Bravo, professor i sociologi, som står för expertisen.

Temat är rädslan för klimatförändringar och den som kommer dit får vara med och ställa frågor till dem om framtidens stora miljöhot och om vår rädsla för detta. I Växjö har man bland annat kunnat vara med och diskutera HBTQ-frågor med forskare inom det området, och sociala frågor utifrån läget i ett särskilt utsatt bostadsområde med forskare vid polishögskolan.

Linnéuniversitetet i Kalmar brukar arrangera föreläsningar som är öppna för allmänheten i klassisk variant, det vill säga i en föreläsningssal där man enbart sitter och lyssnar i sin stol. Men på det här sättet, i kombination med mat och dryck på puben, hoppas kan kunna locka fler och kanske också en yngre publik.

– Vi vill komma ut till allmänheten så att de blir intresserade av vetenskap, och får praktiskt nytta av den, säger Jonas Tenje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".