Lastfartyg. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Sjöfartshögskolan: "Vi tar det på stort allvar"

Studenter på praktik kan alltid nå skolans koordinator
0:34 min

Sjöfartshögskolans prefekt Ted Bågfeldt säger till P4 Kalmar att han är väldigt bekymrad efter uppgifterna i Östra Småland, där flera kvinnliga sjöfartsstudenter berättar att de blivit sextrakasserade under praktiken ombord på fartyg.

Har du egna erfarenheter? Hör av dig till p4kalmar@sverigesradio.se 

– Vi tar det här på stort allvar, säger Ted Bågfeldt som är prefkt på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

– Vi jobbar tätt tillsammans med Sjöfartens utbildningsinstitut, SUI, som har ett nationellt samordningsansvar, och med redarna. Alla är helt eniga om att det här är totalt oacceptabelt. Händer det något så jobbar vi tillsammans för att lösa det. Men det är väldigt sällan som det rapporteras in.

På fredagen publicerade Östra Småland artiklar där kvinnliga studenter berättar om vad de varit med om.

Ted Bågfeldt säger att han kan förstå de kvinnliga studenternas oro för att anmäla, men menar att liknande händelser måste komma fram i ljuset:

– Anmäler man inte kan det innebära att den här befälhavaren är kvar ombord och kör vidare. Nästa gång kanske en kvinnlig student råka ut för samma sak.

Varför tror du att man inte anmäler?

– Studenten som är ombord står i beroendeställning till de som jobbar där. De ska ju fylla i deras journaler. Jag kan tänka mig att studenterna är oroliga för att inte få den praktik de behöver och att det ska spridas rykten om att de är "krångliga".

Ted Bågfeldt säger att både studenter och handledare får information om hur praktiken ska gå till. Studenterna får också veta vad de ska förvänta sig ombord – och vad de inte ska förvänta sig eller acceptera.

– Vi har en koordinator för all fartygsförlagd utbildning som är tillgänglig för studenterna dygnet runt via mobilen. Är det något allvarligt, så tar han tag i det direkt.

Vad säger du om bilden av sjöfarten som en machokultur?

– Den bilden är inte den enda bilden som finns. Jag tycker inte att det ska vara så. Man ska inte behöva vara någon sorts stålman för att jobba ombord. Även vanliga människor ska kunna jobba ombord. Jag har jobbat med sjöfart hela livet, och har hört sådana kommentarer också. Sådant måste vi jobba bort. Ju fler tjejer som utbildar sig till sjöbefäl och kommer ut och jobbar ombord, desto mer kan vi förändra det där.

Vilka är dina erfarenheter? Mejla reportern: nick.naslund@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".