Grekisk-ortodoxa metropoliten Cleopas Strongylis. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
1 av 2
Grekisk-ortodoxa metropoliten Cleopas Strongylis samtalar med landshövding Stefan Carlsson och kommunalrådet Johan Persson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Grekisk-ortodoxa metropoliten Cleopas Strongylis. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 2
Grekisk-ortodoxa metropoliten Cleopas Strongylis på besök i Kalmar. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Grekisk-ortodox ärkebiskop på besök i Kalmar

Anser att kyrkan har en viktig roll att spela i samhället
1:23 min

I Kalmar startas en grekisk-ortodox församling i helgen. På fredagen kom kyrkans skandinaviska ärkebiskop Cleopas Strongylis till Kalmar för tre dagar av cermonier inför uppstarten.

Cleopas Strongylis har sedan han förra året utsågs till metropolit varit runt i såväl Sverige som de andra skandinaviska länderna som han ansvarar för. Där har han startat upp församlingar för att sprida kunskapen om den ortodoxa kyrkan.

Han vill se sig som en partner till andra kristna församlingar och inte någon konkurrent. Cleopas Strongylis sträckte tidigt ut en hand till hans motsvarighet inom Svenska kyrkan: ärkebiskopen.

Cleopas Strongylis ser en större betydelse än någonsin för kyrkan att spela en roll i samhället nu, och hoppas den grekisk-ortodoxa kyrkan också ska vara en naturlig del av kyrkan i Sverige. Så även i Kalmar, där han blivit väl mottagen säger han.

I helgen hålls gudstjänster i såväl Birgittakyrkan och i Slottskyrkan där den nya församlingen till slut formellt invigs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".