Ylva Johansson. Foto: Bertil Ericson/TT
Ylva Johansson. Arkivfoto: Bertil Ericson/TT

Ministern nyfiken på lokalt arbete mot arbetslöshet

"Vi lyssnar på lokala exempel"
1:56 min

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) träffade politiker och tjänstemän från Kalmar län och Blekinge. Med sig hem fick hon flera goda exempel på hur man kan stärka ungdomar utanför arbetsmarknaden.

– Jag vill att alla ungdomar ska ha jobb. Det är faktiskt så. Vi vill utrota långtidsarbetslösheten bland unga, säger Ylva Johansson.

– Det är naturligtvis ett oerhört stort åtagande, men jag vill säga att alternativet – att låta ungdomar fastna i långtidsarbetslöshet – det har vi inte råd med.

Ylva Johansson har som mål att träffa alla Sveriges kommuner för att prata om hur man kan samarbeta mellan stat och kommun för att fler unga ska få jobb.

Hon har hunnit med drygt hälften, ungefär 70 procent. På fredagen var hon i Kalmar för att träffa kommunerna i Kalmar och Blekinge län.

Med på träffen var också delar av en delegation som har i uppdrag att jobba vidare med samarbetet mellan stat och kommun för att fler unga ska få arbete. I den mjuka hotellfåtöljen utanför konferensrummet, som ironiskt nog kallas "Regeringen", förklarar hon att det nu handlar om att utbyta erfarenheter.

– Vi har pratat om att det inte handlar om att sätta ungdomar i någon åtgärd, som man inte tror på. Utan det handlar om att den unga ska rustas med utbildning och erfarenhet av arbete, så att du inte bara får jobb, utan också kan vara kvar på arbetsmarknaden.

Samarbetet med kommunerna handlar dels om dom traineejobb för ungdomar som regeringen vill införa. Där ungdomar ska erbjudas arbete i vård och omsorg kombinerat med studier.

Dels handlar det om hur man ska nå dom unga som varken har jobb praktik eller utbildning och hjälpa dom.

– Vi lyssnar också på lokala exempel, både från Kalmar och Blekinge, som fungerar väldigt bra. Det som är genomgående där är att man kan se varje individ, jobba flexibelt och hitta trixiga lösningar så att man kommer förbi regler ibland, så att det faktiskt leder till att ungdomar växer, får ny kunskap och får jobb.

Ett av de lokala projekten Ylva Johansson blev inspirerad av i Kalmar var projekt Lusthuset Kalmar.

– Där jobbar de just med ungdomar som står mycket långt från arbetsmarknaden och hur man rustas succesivt till både utbildning och arbete.

– Vi har också lyssnat på Blekingemodellen, som också handlar om hur man kan rusta de ungdomar som har extra svårigheter att komma in på arbetsmarknaden och bli kvar på arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".