Mobiltelefon. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Telefonförsäljarnas kryphål täpps till

Inaktiva företag ska inte behöva bli uppringda
0:50 min

Nix telefon skärper nu reglerna. Registret kan du anmäla dig till för att slippa telefonförsäljare och nu blir det svårare för försäljarna att hitta kryphål.

– Många konsumenter är irriterade över att de "nixat" sig, men ändå blir kontaktade av försäljare via telefon, säger Jonas Edström, styrelseordförande i föreningen Nix telefon i ett meddelande till media.

– Oftast har det skett på grund av att konsumenten omedvetet gett sitt samtycke till att bli kontaktad i samband med till exempel tävlingar på internet. Nu skärper vi reglerna och stänger detta hål. Ett Nix ska vara ett Nix.

De nya reglerna säger också att att försäljare inte ska ringa företagare som inte har något aktivt företag. Äldre skogsägare har till exempel blivit utsatta för detta i Kalmar län.

Så spärrar du ditt nummer för telefonförsäljare

  1. Från den telefon vars nummer du vill spärra ringer du 077 228 00 00 (gäller även mobiltelefoner).
  2. Svara på de frågor som ställs med hjälp av knapparna på din telefon, så startar du spärren och ditt nummer läggs till Nix telefons spärregister.
  3. Det kan ta upp till tre månader innan alla företag hunnit uppdatera sina register så att de ser att du spärrat ditt nummer.

Källa: nixtelefon.org

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".