Småland och Blekinge möts i turneringen Stålbucklan i Lenhovda ishall. Foto: Anna Tigerström/Sverigs Radio
1 av 3
Småland kvitterade till 1-1 mot Blekinge men förlorade sedan på straffar. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Småland i Stålbucklan i Lenhovda ishall. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
2 av 3
Stålbucklan är tjejernas motsvarighet till Tv-pucken och under helgen avgörs vilka lag från södra Sverige som går till finalspel i Stockholm. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Småland och Blekinge möts i Stålbucklan i Lenhovda ishall. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
3 av 3
Tjejerna i Stålbucklan är födda 1999-2001 med dispans för några tjejer som är födda 2002. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio

Bara ett enda damlag i ishockey i Småland

Thea Johansson spelar med killar i sitt klubblag
2:53 min

Det finns 24 ungdomsföreningar i Småland men ingen av dem av har något flicklag i seriespel. Men i tjejernas motsvarighet till Tv-pucken, Stålbucklan, får spelarna en sällsynt möjlighet att möta andra tjejer.

I HV71 i Jönköping finns Smålands enda damlag i ishockey. Av 24 ungdomsföreningar finns det ingen som har ett flicklag i seriespel.

– Det är synd för alla de tjejer som vill spela i ett damlag och inte vill flytta. De kanske lägger av med hockey, säger 12-åriga Thea Johansson från Ljungby. Hon tränar med cirka 20 andra tjejer i Troja/Ljungby men hon spelar matcher med pojklaget.

170 tjejer tränar ishockey i Småland just nu, enligt Smålands ishockeyförbund. Många av dem tränar bara och spelar inga matcher, medan andra spelar i pojklag, som Thea.

För Thea funkar det än så länge bra att spela ihop med killarna men hon tror att det blir svårt om några år när de växer förbi henne.

– Det hade varit jättekul om varje klubb hade ett tjejlag, men det förstår jag är svårt. Men det hade varit bra, säger Thea.

Under helgen avgörs Stålbucklan, tjejernas motsvarighet till Tv-pucken. I Lenhovda möter Småland fyra andra lag från södra Sverige.

I Stålbucklan får Thea Johansson en sällsynt möjlighet att spela tillsammans med andra tjejer.

– Det är jättekul att träffa nya kompisar och hålla kontakten med dem.

I flera ishockeyklubbar i Kronobergs län finns ett stort antal tjejer, bland annat i Troja/Ljungby och Lenhovda och Peter Johansson på Smålands ishockeyförbund tror att utvecklingen skulle må bra av att några klubbar bestämde sig för att tillsammans bilda ett damlag.

– Då spelar man ihop i det laget men kan också fortsätta spela i pojklag i sin egen förening, säger Peter Johansson.

Vad tror du om möjligheten att det bildas fler damlag i Småland inom en snar framtid?

– Den tror jag är stor. Vi har flera klubbar som jobbar hårt på flicksidan, så jag tror att det kan komma ett damlag till om något år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".