Ingvar Jacobsson. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Ingvar Jacobsson. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Inbrottsvåg slår mot Halltorp och Vassmolösa

Ingvar Jacobsson: Polisen har inte gjort någonting
1:39 min

Endast en bråkdel av alla inbrott i Kalmar län leder till att en person ställs inför rätta. Under slutet av förra året har trakterna kring Halltorp och Vassmolösa i södra länsdelen drabbats av flera inbrott.

En av de som upprörts av det är Ingvar Jacobsson som är anläggningsansvarig i Möre BK visar runt var tjuvar tagit sig i ett gräsklippargarage:

– Här sågade de sig in, och här var fullt med gräsklippare, säger Ingvar Jacobsson och pekar på hålet i spånskivan.

Listan kan göras lång på allt som försvunnit här i på idrottsplatsen i Halltorp och på andra håll i trakterna kring Vassmolösa.

P4 Kalmar har tidigare berättat att antalet anmälda stölder har minskat de senaste åren. Men i de här trakterna verkar de åtminstone tillfälligt ha ökat. Att få fast dem som gjort det verkar svårt.

Polisen har lagt ner sin förundersökning.

– De har inte gjort någonting, här där vi står nu kom de ut och gjorde en undersökning. Sedan fick vi en lapp om att den var nedlagd, säger Ingvar Jacobsson.

Det är sällan polisen hittar någon som kan åtalas för sådana här inbrott - det handlar om tre, fyra eller fem procent av alla inbrott de senaste åren.

I Mörebygden – södra Kalmar kommun – har Ingvar Jacobsson tröttnat på alla inbrott. Nu hjälps de åt att hålla utkik och ibland är han ute och åker på egen hand för att förebygga brott:

– Det är inte bara på kvällarna, jag har stigit upp mitt i natten också. Men jag har inte fått napp någon gång, en gång följde jag efter en bil men den gick in i en stor skog och då följde jag inte efter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".