Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ulf Karlsson. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
2 av 2
Ulf Karlsson. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Polisen är dålig på att klara upp inbrott

Kommissarie Ulf Karlsson: Vi försöker verkligen
1:34 min

Proffsigare tjuvar är troligen förklaringen till att polisen har så svårt att klara upp inbrott - men det är också en fråga om resurser. Det säger Ulf Karlsson, kommissarie på polisen i Kalmar län.

– Ett inbrott i ett hus är att betrakta som ett grovt brott, vi skickar alltid en tekniker för en platsundersökning. Kan vi så knackar vi dörr. Det är ett grovt brott så vi försöker verkligen, säger han.

Ändå är andelen inbrott där polisen lyckas sätta dit en tjuv liten. Tre, fyra eller fem procent de senaste åren. Jämfört med brott mot person som till exempel en misshandel är andelen inbrott och andra stöldbrott som leder till att någon åker fast betydligt färre.

– Personer ser ju rimligtvis den som gör det här, dessutom finns det ofta vittnen eftersom de brotten sker spontant. Inbrott är ofta planerade och då ser man ofta till att det inte finns några vittnen, säger han.

Trots bättre hjälpmedel som mer avancerad DNA-teknik och skoregister har polisen svårt att lösa inbrotten. Mer resurser skulle lösa fler av inbrotten tror Ulf Karlsson även om det kan vara svårt med dagens allt proffsigare tjuvar.

– Brottsligheten är mer mobil idag, man rör sig, försvinner ur landet och rör sig över stora ytor. Går man tillbaka i tiden så var det mer lokala brottslingar och de gjorde ofta inbrott på ett visst sätt, säger Ulf Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".