Foto: Tino Ålund
Lågt vatten i länets största sjö Yxern. Foto: Tino Ålund

Gemensamma krafter ska rädda sjön Yxern

Landshövdingen och Tekniska verken kämpar tillsammans för att höja vattennivån
1:40 min

Landshövding Stefan Carlsson engagerar sig nu ytterligare i kampen om sjön Yxern. I dag hade han ett möte med företrädare från Tekniska verken, som äger kraftverken runt länets största sjö.

På mötet bestämde deltagarna sig för att kämpa tillsammans för att höja vattennivåerna - och nu tänker man ta ärendet till Kammarkollegiet, för att ändra vattendomen. 

– Tekniska verken är oerhört intresserade av att Yxern mår bättre utifrån alla perspektiv, säger Stefan Carlsson.

Vattendomen, som den är just nu, säger att ägare till kraftstationerna får höja och sänka vattennivån med tre meter. Skrivelsen till Kammarkollegiet ska göra att den gamla vattendomen omprövas.

Exakt vad den kommer att landa i vet man inte i dag, men förhoppningen är att få till en rejäl ändring.

– Vi har konstaterat att börja rota i den där domen lite är ingen idé, vi måste göra en total översyn i regleringen av hela sjön, säger Stefan Carlsson. 

P4 Kalmar: Vad är målet, vilken nivå vill man få den här domen till?

Det allra bästa vore ju att man inte tar ut mer vatten än vad som kommer till, då får man ju ett naturligt tillstånd, säger han. 

Många har engagerat sig i frågan om Yxerns vattennivåer som varit extremt låga. Under förra hösten genomfördes en namninsamling i kampen om sjön.

Stefan Carlsson tror att det kan vara en liten del i att alla parter nu agerar för att rädda sjön:

– Ja, det är möjligt. Men Tekniska verken tar på många sätt hänsyn i miljöfrågor, och det här tror jag är en del av det, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".