Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio

Bussar på tomgång irriterar i Växjö

"Det ska vara åtgärdat nu"
3:51 min

Det handlar inte om att värma upp bussarna, utan om att ladda batterierna så att tekniken fungerar. Det säger Bergkvarabuss affärsområdeschef om uppgifterna om bussar som står på tomgång vid depån i Växjö.

När vi en tidig morgon följer upp tipsen som P4 Kronoberg har fått om att bussar värms upp med tomgångskörning hittar vi bussar som står i upp till 65 minuter på tomgång på den inghängnade depån.

Att en del bussar har stått på tomgång menar Martin Jacobson, affärsområdeschef på Bergkvarabuss, beror på tekniska problem och att de har rätt att låta bussar stå på tomgång enligt de lokala föreskrifterna i Växjö kommun. 

– Vi har haft problem med batterierna på bussarna på grund av all den tekniska utrustning som finns monterad i den och har därför i enskilda fall startat upp bussar för att fordongsdatorer, skyltsystem, biljettmaskiner, alkolås med mera ska fungera och detta har vi rätt att göra enligt de lokala föreskrifter som gäller för Växjö kommun, det är inte för att värma upp bussarna utan för att få den tekniska utrustningen att fungera.

Nu ska problemen med batterierna vara borta, menar Jacobson. Han berättar att de så sent som i helgen satte in nya batterier.

– Det ska vara åtgärdat nu, säger Jacobson.

Eva Hallgren Larsson, inspektör på miljö- och hälsoskyddskontoret i Växjö, tycker det är bra att frågan om tomgångskörning uppmärksammas.

– Det låter inte bra och vi ju kommer titta vidare på detta framöver, vi kommer ha en dialog med företaget och syftet är att man självklart följer det regelverk som finns.

Enligt de lokala föreskrifterna har man rätt att om så behövs för att till exempel få igång tekniska system i ett fordon, får stå på tomgång längre än en minut. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".