Stefan Carlsson och Tino Åberg. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Landshövdingen Stefan Carlsson och Tino Åberg, vid besöket vid Yxern i november som fick landshövdingen att engagera sig i frågan sjöns låga vattenstånd. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Tinos kamp mot lågt vatten i Yxern lönade sig

"Positivt att landshövdingen går in och agerar och att Tekniska verken vill vara med"
1:22 min

Länets största sjö Yxern ska få stabilare vattennivå i framtiden. Länsstyrelsen och Tekniska verken i Linköping, som har vattenkraft nedströms sjön, vill begränsa hur mycket vatten som får tappas.

Tino Åberg är en person som har kämpat länge för att rädda sjön Yxern:

– Jag är naturligtvis jätteglad. Det är mycket positivt att landshövdingen går in och agerar och att Tekniska verken vill vara med och samarbeta för att få till en förändring av situationen i sjön Yxern, det är jättebra, säger han.

Yxern ser inte ut som den en gång gjorde. Hela sjön har påverkats, men enligt Tino Åberg allra mest den södra delen av Yxern där 50 hektar sjö har försvunnit sedan 40-talet, då den vattendom som nu gäller kom.

– Där det förr var vatten är det ju vass och åter vass. Det här skulle kunna vara ett paradis för sportfiske men i dag är det bara en tragedi att åka dit och se det, säger han.

Det är alltså en gammal vattendom från 40-talet som ställt till det. Enligt den får vattennivån variera med tre meter, oftast har det handlat om att den sänks.

Och det drabbar fiskar, fåglar och de som bor runt sjön.

Men efter att landshövding Stefan Carlsson besökte Yxern i november förra året och själv fick se hur det såg ut på plats - började det hända saker.

– Det tror jag är helt avgörande, för Stefan var personligen tagen av vad hans såg, det är som han nämnde en sak att se det på bild men en helt annan sak att stå nere vid sjön och se det i verkligheten, säger Tino Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".