Kränkande ord på läsplatta.
1 av 2
Kränkande ord på läsplatta. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skolbyggnad. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kränkningar i skolan ska anmälas - men rutinerna skiljer sig på skolorna

På Funkaboskolan i Kalmar har anmälningarna ökat kraftigt
1:48 min

Enligt skollagen måste skolorna anmäla kränkningar och mobbning som sker i skolan - men antalet anmälningar som skickas in skiljer sig en hel del i länet och rutinerna är annorlunda från skola till skola.

På Funkaboskolan i Kalmar har anmälningarna gått upp väldigt mycket. Rektor Kerstin Espelund menar att det ska ses som något positivt eftersom man i dag tar frågan på stort allvar:

– Skälet att de har gått upp så mycket de senaste åren är att vi har fått en väldigt tydlig rutin i vår förvaltning, men vi har ju också ett krav på oss att arbeta med alla former av kränkningar och diskrimineringar som sker på en skola, säger hon.

2011 anmäldes 18 kränkningar på Funkaboskolan. Förra året rapporterades det om 50 stycken fall av kränkningar. Det är alltså en ökning med nästan en tredjedel.

Kerstin menar att själva stöket på skolan inte har gått upp. Det handlar snarare om att skolan tar varje händelse på större allvar i dag - och det har gett resultat.

I Kalmar kommun har det arbetats hårt för att komma till rätta med anmälningsplikten.

– Första halvåret så gick det väl sådär, men sedan har det varit ökad aktivitet genom åren. Man måste försöka hitta nivån. När ska det anmälas och när ska det inte anmälas? Vad är en kränkning enligt lagens mening och vad är det inte? säger skolchef Mats Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".