Kalmar konstmuseum. Foto: Simon Leijnse/SR
Foto: Simon Leijnse/SR

Kalmar Konstmuseum söker stöd hos sina medlemmar

Vill veta vad de vill ha ut av sitt medlemsskap
1:39 min

Kalmar Konstmuseum behöver öka antalet besökare såväl som engagemanget i konstföreningen där medlemmarna blir färre för varje år. Nu har man bjudit in till en medlemskväll för första gången på väldigt länge.

– Vi har en del frågor kvar att jobba med i styrelsen, för att känna att vår verksamhet är tillgänglig och öppen så som vi vill att den ska vara, säger Monika Krook, som är ordförande för Kalmar konstförening sedan våren 2014.

Kalmar konstförening, en ideell förening som äger muséet, har ungefär 700 medlemmar just nu och trenden är att antalet medlemmar minskar.

På den första medlemskvällen på väldigt länge ska medlemmarna få chansen att berätta vad de förväntar sig att få ut av sitt medlemskap och vad de också kan tänkas bidra med.

Som det är i dag behöver konstmuseet till exempel mer publik och kanske kan man dra nytta av medlemmarna precis som Byteatern, funderar Monika Krook. Där har de ett medlemsråd som arrangerar exklusiva förhandsvisningar och möten med konstnärerna.

– Det finns säkert jättemycket idéer, hur vi kan få aktiva medlemmar. Och medlemmarna kan ju också bli ambassadörer för konsten i regionen.

Medlemskvällen ska också ägna sig åt att diskutera konsten på muséet - men inte utifrån tycke och smak, utan utifrån uppdraget och vad konsten ska spela för roll.

En annan fråga gäller själva ägandet. Ska ett regionalt konstmuseum drivas av en idell förening?

– Vi har pratat mycket om det är det bästa, inom personal och styrelse. Vi har mycket funderingar på framtiden och därför har vi den här kvällen också, säger Monika Krook.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".