kraftledning nassjö, oskarshamn, svenska kraftnät
Pressbild

Kraftledning mellan Ekhyddan - Nässjö blir inte av

Markägare glada över beslutet - "funderade på att korka upp champagnen"
0:53 min

Markägare i smålandstrakterna drar en lättnadens suck i dag. En ny kraftledning kommer inte att bli av då Svenska Kraftnät har vänt i frågan.

Det var tänkt att Svenska Kraftnät skulle byggt en ledning från kärnkraftverket i Oskarshamn till ställverket utanför Nässjö, en sträcka på 15 mil, med början 2017.

Men Svenska Kraftnät har nu tvärvänt i frågan. Man bedömer att det räcker med den ledning som planeras från Oskarshamn och ner mot västra Blekinge.

I nätverket "Nej till 400 kilovoltsledningen Stora Basthult - Lämmedal" jublar man.

– Det är en fantastisk lättnad för alla som haft hotet hängande över sig om exploatering och stora intrång på sina fastigheter, säger Karl-Johan Axelsson och Christer Hansson från nätverket Nej till 400kV-ledningen St.Basthult - Lämmedal i ett pressutskick.

I ett brev från Svenska kraftnät har man fått information om att styrelsen tar det defitivtva beslutet den 23 februari om att avbryta projektet Ekhyddan - Nässjö.

– Vi frågar oss också hur planeringsunderlagen ser ut när de först drar igång ett sådant här jätteprojekt och sedan lägger ner allt så här långt fram i processen, säger Karl-Johan Axelsson och Christer Hansson i Baggetorp.

En ökad elproduktion i kärnkraftverket i Oskarshamn och nya förbindelser med Baltikum och Gotland kräver en ny kraftledning från Oskarshamn ner till Blekinge. Och när mätningar gjordes på denna nya ledning upptäcktes det att den också kommer täcka behoven som den till Nässjö var till för.

Och nu hurrar markägarna som nu slipper en kraftledning på sin mark. En av dom är Britt Svensson utanför Mariannelund som i går fick ett brev från Svenska Kraftnät.

– Vi funderade på att korka upp champagnen i går kväll, men vi pratade nog mest om varför den inte blev och vi läste brevet. Ja, det är härligt. nu kan vi göra allt det där som fått vänta och som vi inte vågat göra.

– Nu kan vi bruka vår mark igen, säger Britt Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".