Gunilla Öhlin. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Gunilla Öhlin. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Överklagan från båda sidor - Åklagaren yrkar på livstid

Den 26-åriga kvinnan bör dömas till livstids fängelse för mord, enligt åklagaren.
1:21 min

Även åklagaren överklagar nu domen mot det par som dömdes till 18 års fängelse i Kalmar tingsrätt för mordet på en 63-årig man norr om Kalmar. 

Enligt åklagaren, Gunilla Öhlin, har kvinnan gjort sig skyldig till ett brott av så allvarlig art att det bör ge livstids fängelse. Däremot är åklagaren alltså nöjd med det straff som tingsrätten utdömt för den 23-årige mannens räkning.

Enligt Kalmar tingsrätts bedömning var det kvinnan som låg bakom mordet och hade tagit initiativ till det - medan det var den 23-årige mannen som avlossade det dödande skottet.

Mordet begicks 2012, innan en lagändring som gör det lättare för domstolarna att döma till livstid trädde i kraft - och mordet ska därför bedömas utifrån lagstiftningen som den såg ut 2012.

Då krävdes det synnerligen försvårande omständigheter för livstids fängelse - det handlar enligt tingsrätten om ett närmast tortyrliknande tillvägagångssätt när det rör mord på en person.

Försvaret som också har överklagat den fällande domen vill i stället att paret ska frias från mord. 23-åringen har sedan tidigare erkänt brott mot griftefriden i och med att han har hjälpt till att forsla bort och gräva ner kroppen.

Nu blir det alltså upp till Göta hovrätt att bedöma om och i så fall till vilket straff det åtalade paret ska fällas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".