Ribbträff. Foto Scanpix.

Flera gripna för matchfixning

Ordföranden i Smålands fotbollsförbund: Man blir bedrövad
3:23 min

Fyra personer från Småland är misstänkta för inblandning i fixande av fotbollsmatcher. En av dem är en domare från Nybrotrakten.

De fyra har delgivits misstanke för inblandning i fixande av fotbollsmatcher.

En av de gripna har tidigare representerat en idrottsklubb i Jönköping. Personen är gripen för grovt bedrägeri och grovt tagande av muta.

Det misstänkta brottet har ägt rum under 2014. Det rör sig om misstänkt matchfixning, så mycket kan jag säga, säger Johan Lindmark, åklagare på riksenheten mot korruption.

En av fotbollsdomarna är misstänkt för grovt tagande av muta och den andre för givande.

Det här är ett ärende som inte är anmält av något spelföretag eller av Svenska fotbollförbundet, utan initierat på grund av polisiärt arbete där man arbetat upp misstanken med ledning av kriminalunderrättelseinformation.

Avlyssning menar du?

- Det vill jag inte gå in på. Det här var ett nytt arbetsområde för oss och nu har polisen vässat sig i kampen mot den här typen av brott, det är därför vi har gjort det här tillslaget.

Totalt är det fem personer misstänkta i härvan. Fyra av dem sitter anhållna.

Under tisdagen greps fem personer misstänkta för att ha varit inblandade i uppgjorda matcher. Fyra av de gripna kommer från Småland.

En av de gripna har tidigare representerat en fotbollsförening i Jönköping. Personen är gripen för grovt bedrägeri och grovt tagande av muta.

– Det misstänkta brottet har ägt rum i Jönköpingsområdet under 2014. Det rör sig om misstänkt matchfixning, så mycket kan jag säga, sa Johan Lindmark, åklagare på riksenheten mot korruption, tidigare under dagen.

Två av de andra som har gripits är fotbollsdomare på division 2-nivå. Den ena av domarna kommer från Nybro och är misstänkt för grovt tagande av muta. Den andra domaren kommer från Växjö och misstänks för grovt givande av muta.

Ordföranden i Smålands fotbollsförbund, Håkan Danielsson, är bedrövad över det inträffade.

– Man blir förtvivlad av att vi har fått in det här i vår verksamhet och att det finns på så olika plan. Man är inte säker på vad som händer härnäst heller, säger han till P4 Jönköping.

Danielsson menar att man på förbundet kommer att börja arbeta på ett annorlunda sätt i framtiden för att informera föreningarna om matchfixing. Samtidigt känner man att det är skönt att det här avslöjandet har gjorts.

– Det är skönt att polisen har agerat. Vi får nu avvakta och se vad de kommer fram till, och när vi vet så kan vi fundera på vad vi kan göra åt det.

Nu uppmanar Danielsson att människor ska höra av sig så fort man fattar misstanke om att en match är uppgjord.

– Jag hoppas att om någon hör, ser eller misstänker något åt matchfixinghållet så hoppas jag att de hör av sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".