NFC:s lokaler och polisens tekniker. Foto: Stefan Jerrevång/TT och Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Stefan Jerrevång/TT och Nick Näslund/Sveriges Radio

Skarp kritik mot polisens tekniska lab – använder fel mätmetod

NFC använder test-metoder anpassade för färskt blod - trots att blod från en brottsplats ofta är åldrat och nedsmutsat, anser Kalmarpolisen
1:58 min

Nationellt forensiskt centrum f. d. Statens kriminaltekniska laboratorium, kan ha fel på sina testmetoder. Labbet får nu skarp kritik från polis och åklagare i Kalmar.

Tester av blodspår som NFC, före detta SKL, har gjort har nämligen visat sig felaktiga vid ett uppmärksammat mordfall och polisen i Kalmar skickar nu sina prover till ett labb i England istället.

P4 Kalmar har tagit del av en skrivelse som polisen i Kalmar och den ansvariga åklagaren har skickat till NFC. Skrivelsen riktar skarp kritik mot NFC angående den tekniska genomgången vid det uppmärksammade mordfallet norr om Kalmar där en 62-årig man misstänks ha mördats av två närstående 2012.

I den tekniska undersökningen av mordplatsen hittades en liten mängd blod som var nedsmutsad med rengöringsmedel - eftersom platsen hade städats och renoverats noggrant för att dölja spåren.

NFC kom till två helt olika resultat vid två prover hämtade från samma blodfläck. I det ena hittade man mänskligt blod med DNA från offret, medan det andra provet visade att det inte handlade om mänskligt blod. Polisen i Kalmar fick ett annat resultat i sina tester av det andra blodprovet - de visade att det handlade om människoblod.

Men i sitt sakunnigutlåtande uppgav NFC att det inte var fråga om humant blod i just den fläcken.

Blodspåret är en viktig del av bevisningen i fallet och åklagaren har nu bestämt att allt material i ärendet istället ska skickas till ett laboratorium i England. Och ett förhandsresultat därifrån visar att det omtvistade blodprovet innehöll blod från den mördade mannen.

Problemet är att NFC använder test-metoder anpassade för färskt blod - trots att blod hämtat från en brottsplats ofta är både åldrat och nedsmutsat, menar polisen i Kalmar. NFC testar proverna under för kort tid, enligt polisen i Kalmar.

Det är inte omöjligt att mängder av blodspår har missats även i andra brottsutredningar och att både brottsoffer, gärningsmän och alternativa gärningsmän inte har kunnat identifieras på grund av det här tekniska felet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".