Niklas Pavel och Simon Mitman. Foto: Patrik Wirengård/Sveriges Radio
Simon Mitmans Västervik vann derbyt mot Vimmerby. Foto: Patrik Wirengård/Sveriges Radio

Derbyseger förde VIK till play off

Dan Pettersson, VIK "Det kändes som det satt hårt inne"
3:33 min

Västervik är klara för fortsatt kval mot Hockeyallsvenskan efter seger i derbyt mot Vimmerby i allettan i ishockey med 2-0. Efter två mållösa perioden ryckte VIK i tredje fram till en rättvis seger.

Det var Västerviks IK som kom ut starkast i den första perioden och skapade ett par vassa chanser mot Markus Evertsson i VH-målet som fick sträcka på sig vid ett par tillfällen. Vimmerbys enda målchans i inledningen var Rasmus Davidssons friläge efter att en VIK-back gått omkull och tappat pucken.

Därefter var det mest VIK som stundtals snurrade friskt i gästernas zon men målen uteblev. Vimmerby hade lite mer att säga till om sista 2-3 minuterna när förstakedjan med Niklas Svensson i spetsen var nära att överlista hemmlagets målvakt Daniel Wälitalo men perioden blev mållös.

Vimmerbys Nicklas Strid åkte på en otäck smäll i den första perioden när han kom in lågt i en sargduell mot hemmabacken Jimmie Jansson. Strid tog sig mot huvudet när han lämnade isen och spelade sedan inte mer i matchen.

Andra perioden inleddes i ganska jämn takt emellan lagen innan Västervik skapade det första riktiga läget när Emil Georgsson spelade in pucken mot Simon Mitman som fick se sit avslut gå utanför. Efter det var det Markus Evertssons dubbelräddning i mitten av perioden, när Victor Romfors och Sebastian Bengtsson försökte, som gav de största applåderna.

Rasmus Davidsson var framme i ett läget för Vimmerby innan Markus Evertsson fick briljera resten av perioden för det var Västervik som i takt med två numerära överlägen öste på mot Evertsson som bara räddade och räddade...

I den tredje skapades det några halvchanser åt bägge håll innan Vimmerby drabbades av ett lagstraff när laget var sex spelare på isen. Det utnyttjade hemmlagets Dan Pettersson direkt när han styrde in Jens Anderssons skott och hemmalaget tog en rättvis ledning med 1-0.

Hemmlaget fortsatte att ha kontroll på spelet och Emil Georgsson fick möjligheten att sätta avgörande pucken i tom kasse i slutskedet.

Matchfakta:

Västerviks IK - Vimmerby HC 2-0 (0-0, 0-0, 2-0)

Period 1:

Skott: 10-5.

Period 2:

Skott: 16-3.

Period 3: 1-0 (12:12) Dan Pettersson (Jens Andersson, Fredrik Asplund) powerplay (5-4), 2-0 (19:52) Emil Georgsson (Dan Pettersson)

Skott: 10-4.

Totalt: 36-12.

Utvisningar: Västerviks IK 1x2 min., Vimmerby HC 4x2 min.

Domare: Richard Magnusson, TRANÅS

Publik: 1181

Matchens lirare, Västerviks IK: Daniel Wälitalo Matchens lirare, Vimmerby HC: Marcus Evertsson

Patrik Wirengård

patrik.wirengard@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".